Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Морка – необична и корисна живина | Моба
Иако су морке живахне и бучне птице, нису захтевне за чување. Могу се наћи међу живином у нашим сеоским двориштима, а познате су и... Морка – необична и корисна живина

Иако су морке живахне и бучне птице, нису захтевне за чување. Могу се наћи међу живином у нашим сеоским двориштима, а познате су и као мисирке, дукатке или бисерке.

Физичке карактеристике

Глава је мала и није покривена перјем, са рожнатим израштајем на врху, а лице је плавобеле боје. Врат је кратак. Тело је прекривено густим перјем, плавичасте, смеђе, сиве и беле боје. За све боје карактеристично је да је перје украшено седефастобелим тачкама. Ноге су дуге, а реп је увек окренут на доле. Одрасла морка тежи од 1,3 до 2 килограма. Мужјак у односу на женку има крупнији рожнати израштај, тежи је од женке и оглашава се на другачији начин.

Задржале су особине дивљих предака

Pero morke

Морке имају густо перје

Морке потичу из западног дела Африке, где и данас живе у јатима слободно у природи. Питоме морке задржале су одређене особине дивљих предака. Тако, када се гаје на слободном простору једна од главних карактеристика је да скривају своја гнезда, што може да буде и главни проблем њиховог узгоја.

Женка морке нестане, направи гнездо на неком скривеном и неприступачном месту, а појави се тек када се пилићи излегну, након 26 – 28 дана. Стално су у покрету, дневно могу да преходају и преко 10 километара, али нерадо лете, само када су у опасности. И ноћ воле да проведе на слободи, обично на ниском дрвећу.

Месо и јаја су специјалитети

jaja morke

Јаја морке хранљивија су од кокошијих

Месо морке, које је по укусу слично месу фазана или препелице, спада у специјалитете. Оно је тамније боје у односу на кокошије, богатије је протеинима, минералима и витаминима али и доста скупље. Удео белог меса у труповима морке је знатно веће него код кокошака.

Јаја су такође хранљивија од кокошијих, ситнија су и имају тврђу и пегаву љуску.

Морка почиње да носи јаја од марта месеца па све до касно у јесен. За годину дана једна морка може да снесе у просеку 70 јаја.

Растерују штеточине и најављују опасност

Како су по природи увек на опрезу и територијалне, морке гласом упозоравају на појаву грабљиваца у својој околини. За разлику од кокошака морке не чепркају, него само кљуцају и не дирају засаде све док постоји и један инсект у близини, тако да могу да имају улогу и у органској производњи.

Постоји домаћа потражња

Највише интензивних система гајења морки је у афричким земљама, Индији, Кини, САД, Француској, Мађарској, Италији. Узгој ове живине код нас још увек није достигао веће размере. Има фарми и озбиљних одгајивача морки, али је њихов број мали. Због специфичности јаја и меса домаћа потражња за моркама постоји.

Фото:morguefile.com

Драгана Милићевић

Извор: http://www.agroklub.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *