Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Ванредна ситуација у 15 општина, поплављено 710 домаћинстава | Моба
Услед кишних падавина и изливања бујичних водотокова ванредна ситуација је проглашена у 15 општина а поплављено је око 710 домаћинстава. У Краљеву је евакуисано је... Ванредна ситуација у 15 општина, поплављено 710 домаћинстава

Услед кишних падавина и изливања бујичних водотокова ванредна ситуација је проглашена у 15 општина а поплављено је око 710 домаћинстава. У Краљеву је евакуисано је око 400 особа из насеља Грдица, Адрани и Опланићи, који су смештени у Основној школи у Грдици и код рођака. Влада Србије прогласиће данас стање елементарне непогоде у поплављеним општинама, најавио је данас премијер Србије Александар Вучић.

Ванредна ситуација је проглашена на територији града Чачка, Новог Пазара, Краљева, општине Ариље, Лучани, Топола, Пожега, Бајина Башта, Ивањица, Рашка, Трстеник, Љиг, Рача, општини Косјерић (Сеча Река, Годечево, Маковиште), на делу територије општине Пријепоље (Аљиновићи, Правошева, Милошев До, Страњани, Милаковићи, Камена Гора, Матаруге, Јабука и Бабине).

„Прогласићемо стање елементарне непогоде на 14 погођених општина, онда доносимо предлог мера за обнову и тај програм мера ће имати шири обухват него што је то било прошли пут. Штете су неупоредиво мање него 2014. године“, казао је Вучић на Копаонику за РТС.

Он је казао да су штете мање пре свега због мање разорности природе катастрофе која нас је погодила.

Вучић је рекао да је то и „делимично и због тога што смо успели нешто да урадимо на обалоутврди“.

Седница Владе Србије требало би да буде одржана данас.

поплава поплаве 2

ФоНет
Илић: Ни један од бедема није пукао
Министар за ванредне ситуације Србије Велимир Илић изјавио је данас да ни један бедем није пукао у налету поплава, већ да се вода прелила, јер су бујице кренуле из свих праваца.

„Вода је прелила бедеме метар и тридесет центиметара. Већа је количина воде била у Чемерници и Дичини, него у мају 2014. године“, казао је Илић за ТВ Пинк.

Он је рекао да ни један бедем није пукао, али да они треба да се надограде и прошире.

Илић је казао да се клима променила и да никада није било оваквих бујичних вода.

Према његовим речима, видео је јуче на терену да су сеоски путеви и магистрални путеви постали реке.

„Са Рудника су кренуле бујице из свих праваца, од Ибарске магистрале вода је текла… све се то слило у Чемерницу и Дичину“, казао је Илић.

Он је казао да су Лучани потпуно потопљени и да је тамо од јутрос најкритичније.

На територији Републике Србије, услед изливања река, поплављено је око 710 домаћинстава. Од тога – у општинама Ивањица (20), Лучани (45), Горњи Милановац (5), Ариље (9), Бајина Башта (9,) Пожега (35), Чајетина (2) и Бујановац(2) и градовима Чачак (150), Нови Пазар (70), Ужице (3) и Краљево (360).

Због изливања реке Чемернице, угрожено је око 500 домаћинстава. Редовно се прати хидрометеоролошка ситуација на територији целе земље, истиче МУП а због пораста водостаја реке Колубаре и изливања у пољима током ноћи су вршени стални обиласци угрожених подручја и одржаван контакт са представницима месних заједница.

У селу Осларе и Левосоје, дошло је до изливања Слатинског потока. Нема угрожених домаћинстава. Водостај је у стагнацији.

У насељу Ђелинци излила се атмосферска вода у каналу који се улива у реку Бањштицу али нема угрожених домаћинстава.

У горњем сливу Љига, притоке су причиниле велике штете на локалним путевима.

У селу Моравци и Латковић поплављено је пољопривредно земљиште. На деоници Коридора 11, дошло је до изливања реке Љиг и угрожавања приобаља. У прекиду је главни цевовод од изворишта у селу Ба до Љига и асељено место Љиг је без воде, наводи се у саопштењу.

У селима Звиздар и Совљак угрожено је 10 домаћинстава а поплављено је око 250 хектара земљишта. У селу Кожуар поново се активирало клизиште.

У подручју Новог Пазара, поплавњено је око 40 кућа у насељу Јакља, око 30 кућа у насељу Шутеновац, неколико кућа у насељу Мур и Бања.

У општини Тутин, услед обилних падавина на појединим локацијама у пределу Лукавичког, Сврачићког потока и реке Ресник дошло је до плављења приземља породичних домаћинстава. На подручју Месне заједнице Мојстир, вода је поплавила пут и мост, екипе полицијске станице у Тутину су на терену.

У општина Рашка, у насељу Милатковићи, река Рашка је пробила насип и поплавила оранице у приобаљу и прети да поплави неколико домаћинства.

Због изливања реке Јасенице у општини Топола, дошло је до прекида саобраћаја на путу Наталинци – Шуме.

У општини Рача у прекиду је путни правац Рача-Топола код села Сепци и Наталинци.

поплава поплаве

ФоНет
Школе у Драгачеву не раде
Због великих поплава које су погодиле Драгачево, основна школа у Вичи и основне и средње школе у Лучанима и Гучи данас неће радити, саопштено је из Општинског штаба за ванредне ситуације.

Заменик председника општине Миливоје Доловић рекао је агенцији Бета да школа у Вичи неће моћи да прими ђаке до краја седмице и да је слично стање и у школама у Гучи.

„Испред школских објеката налазе се огромне количине муља и све мора да се очисти и опере, а у неке учионице је продрла и вода, тако да ће се настава нормализовати од понедељка“, рекао је Доловић.

Он је истакао да је саобраћај између Гуче и Чачка преко Јелице нормализован, а очекује се да ће у току дана бити рашчишћен и пут Лучани-Гуча, где се сада налазе бројне екипе путара и механизација.

Јутрос је нормализовано снабдевање водом са водосистема Рзав, а данас ће почети и процене првих штета од поплава.

У Чачку није било падавина у току ноћи. Код хале спортова вршено је црпљење воде.

Угрожени су били и манастири Ваведење и Никоље где је вода продрла у економски део. Око 60 домаћинстава у МЗ Коњевићи је без електричне енергије као и три индустријска објекта у МЗ Парменац.

У општини Ивањица отклоњени су кварови на водоснадбевању. Без електричне енергије је и даље 126 домаћинстава у МЗ Средња Река и Ерчеге.

На територији општине Горњи Милановац дошло је до изливања река првог и другог реда: Деспотовице, Дичине, Груже, Драгобиљице и Озремице .

У Општини Лучани поплављени су делови МЗ Вича, Гуча, Турица, Пухово, Крстац, Ђераћ, Лучани, Дљин, Горња Краварица.

Угрожено је 52 домаћинства, а поплављено 45 домаћинстава. Угрожено је и пољопривредно земљиште површине око 500 хектара.

У прекиду су следећи путни правци: државни пут број 181(Кратовска стена – Лучани – Гуча), општински пут Дљин – Пилатовићи, државни пут Гуча – Зеоке – Чачак, а на државном путу Каона – Краљево проходна је само једна трака због клизишта.

Угрожене су и јавне установе. Поплављене су три бензиске пумпе и аутобуска станица. Без електричне енергије су месне заједнице Ђераћ, део Крстача у Лучанима, центар и индустријска зона.

У Ужицу, у насељу Груде, због изливања реке Моравице, две особе су евакуисане и превезене на безбедно место. Ђетиња се излила код објекта Ваљаонице и угрозила куће. Оба прелаза испод пруге Београд- Бар, која воде према насељу Рујевац, испуњена су водом .

У општини Ариље угрожено је око 100 домаћинстава, 10 привредних објеката и забележено више одрона и плављења државног пута и локалних путева. У деловима две месне заједнице нема електричне енергије због уласка воде у трафо станице, саопштио је МУП.

 

Пријепоље: Без струје 1.100 домаћинстава
Због проблема и кварова на електроенергетској мрежи и оштећења локалних и некатегорисаних путева, на подручју девет месних заједница у општини Пријепоље проглашена је ванредна ситуација.

„Због обилних падавина и невремена 40 трафостаница није у систему, а оштећено је 145 стубова, па је без струје синоћ било 1.100 домаћинстава. То је, уз знатне проблеме на путној мрежи у планинском делу општине, био разлог да у делу општине прогласимо ванредну ситуацију“, наводи се у саопштењу председника општине Пријепоље Емира Хашимбеговића.

Екипе Електродистрибуције су на терену и у току је идентификација и отклањање кварова.

У општини Бајина Башта, због изливања реке Рогачице угрожен је мост у месту Палучак (МЗ Сјерач) на државном путу Бајина Башта – Рогачица – Костојевићи – Ужице. Угрожен је мост ка Ступаревићима (МЗ Пилица) и поплављен део пољопривредних површина. На више сеоских путних праваца дошло је до оштећења путева и мостова.

У општини Пожега поплављено је око 1500 хектара земљишта као и стотинак објеката и стамбених зграда. Две породице у селу Пријановићи су измештене. Оштећено је више локалних путева.

И даље су у прекиду путеви Пожега-Пријановићи-Пилатовићи (због изливања Западне Мораве) и Пожега-Горобиље-Прилипац (због изливања Моравице). Дошло је до прекида саобраћаја на путу Пожега- село Годовик, због изливања реке Ђетиње.

Због јаке кише која је касно поподне захватила територију општине Сврљиг, дошло је до појаве планинских бујичних потока и мањих изливања Правичке реке, Ђуринског и Преконошког потока, при чему је поплављено десетак домаћинстава у Сврљигу.

Вучић: Биће надокнађена сва штета од поплава

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће влада донети више уредби и подзаконских аката којима ће бити регулисана помоћ и подршка грађанима у 14 поплављених општина.

Вучић је на пословном скупу на Копаонику рекао да ће бити предузете све неопходне мере и да ће бити надокнађена готово сва штета, нанета не само на стамбеним објектима већ и помоћним и пољопривредним ораницама.

Он је навео и да размере данашњих поплава нису ни близу онима које су захватиле Србије 2014. године.

„Нису те поплаве ни близу размера какве смо имали 2014 . године. Те ствари су решиве, мада су изузетно тешке и непријатне за оне који су поплављени“, рекао је премијер.

Лучани: Поплављено 70 објеката,вода се још не повлачи

У Лучанима у току ноћи и јутра није било пораста водостаја, али нема ни великог одлива воде, изјавио је данас начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић и додао да је поплављено 70 објеката.

луцани поплава 3

Танјуг

Марић је Танјугу рекао и да је у Коњевићу и Прељини код Чачка ниво воде доста опао.

Према његовим речима, у Лучанима су се практично створила два акумулациона језера и количина воде је много већа него током поплава 2014. године.

„Чекају се повољне околности да се почне са озбиљнијим црпљењем воде“, навео је Марић и додао да је поплављено 70 објеката, међу којима и фирме и компаније које су у објектима имале робу.

Како каже, у Лучанима је ситуација најкритичнија, али не у смислу људских живота, јер се тамо налазе и припадници Сектора за ванредне ситуације, Жандармерије и Војске Србије, већ у смислу довођења живота у нормалне услове, што је у том делу Србије још немогуће.

Марић је додао да је из насеља у околини Краљева евакуисано 400 грађана, јер је водостај би велики.

Он упозорава да је никаквог опуштања не сме бити до 11. марта, кад се очекује да прође још један кишни период.

Морава прети да поплави насеље Грдицу код Краљева

Седам породица из Грдице код Краљева, евакуисано је ноћас због опасности да ће Западна Морава која се излила у овом насељу, поплавити њихова домаћинства, изјавио је вечерас градоначелник Краљева Томислав Илић.

луцани поплава 1

Танјуг

„Седам породица је евакуисано због могућности да њихова домаћинства буду поплављена ноћас, од којих ће две ноћ провести у просторијама школске зграде, а на постављању бедема су ангажовани војска и жандармерија“, рекао је Илић.

Он је додао да је непрестано у контакту са људима из Чачка од којих је добио информације да је водостај Западне Мораве нешто нижи него у Краљеву.

„Охрабрујуће је да су ми јавили из Чачка да је водостај нешто нижи него у Краљеву, као и чињеница да су падавине престале. Међутим, ова ноћ је одлучујућа јер уколико поплавни талас из чачка буде наишао, онда би домаћинства у Грдици била поплављена као и 2014. године у пролеће“, казао је Илић.

Начелник Рашког округа Небојша Симовић, казао је да у подизању бедема крај Западне Мораве у Грдици учествују грађани, војска и жандармерија са механизацијом, као и да су почели да пристижу добровољци позвани и преко друштвених мрежа,

„Ми смо преко друштвених мрежа, спортских клубова, својих пријатеља позвали све који могу да дођу и помогну. За само неколико минута, одазвало се више од 200 омладинаца, чланова спортских клубова, а на терену су и екипе ЕПС-а са својим возилима.

Према речима мештана Грдице, ова ноћ ће бити одлучујућа да ли ће њихова домаћинства бити поплављена као пре две године, када је више од 400 кућа и газдинстава било под водом.

Око 13.000 потрошача без струје

Око 13.000 потрошача у Србији тренутно, углавном због поплава, нема струју, изјавио је данас министар рударства и енергетике Александар Антић и подвукао да се производња електричне енергије одвија у складу са плановима и без проблема.

Антић је Танјугу рекао да због поплава у неким деловима земље постоје мањи проблеми у дистрибуцији електричне енергије, тако да је без напајања електричном енергијом остало око 13.000 потрошача, од укупно три милиона корисника.

Према његовим речима, проблема у снадбевању имају поједини засеоци и месне заједнице на територији Чачка, Гуче, Ивањице, Пожеге, Бајине Баште, Пријепоља, Нове Вароши, Рашке, Новог Пазара, Сјенице.

Прецизирао је да због оштећења на далеководу у Сјеници без струје остало 2.300 потрошача, али да су екипе на терену и да раде на санирању квара, док су остали проблеми на територијама који су под водом.

„Како се вода повлачи, тако и ми укључујемо електричну енергију“, рекао је Антић.

Истичући да ће производња електричне енергије остати стабилна, Антић каже и да не очекује веће проблеме у дистрибуцији струје ни наредних дана, кад се поново очекују падавине.

„Пратимо ситуацију, сви надлежни органи раде у пуној координацији и спремамо одговор на сваки могући сценарио“, рекао је Антић.

Извор: http://www.rtv.rs/

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *