Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Липа: Смирује живце, олакшава дисање | Моба
ЗРАЦИ сунца су уткани у цвет липе, каже легенда. Према предању, када неко попије липов чај, топлота сунца му улази у организам, изазива знојење... Липа: Смирује живце, олакшава дисање

ЗРАЦИ сунца су уткани у цвет липе, каже легенда. Према предању, када неко попије липов чај, топлота сунца му улази у организам, изазива знојење и ослобађа тело грознице. Осим ове лековите особине, липа се у народној медицини користи и за многе друге здравствене тегобе, па чак и против анксиозности и нервозе.

У нашим крајевима расту бела (Tilia tomentosa) и црна или великолисна липа (Tilia grandifolia). Липа цвета у јуну, црна мало пре беле. Липу треба брати чим почне да цвета, кад су се две трећине цветова расцветале.

Прецветала липа нема никакве вредности.

ns160-600x350Цваст треба брати заједно с приперком, јер се врло ретко тражи без приперка. Брање се препоручује по сувом и лепом времену. У цвету и у листу има витамина Ц. За лек се беру цветови у време када се отворе и пре него што остаре и промене боју. Суше се у хладу, на прозрачном месту, најбоље на тавану. Цветови сушењем морају задржати своју природну боју и пријатан мирис.

Цваст липе се традиционално користи код прехлада, грипа и других инфективних обољења дисајних путева праћених грозницом, где је пожељно појачано знојење. Чест је састојак чајних мешавина за ублажавање кашља, за знојење и за гргољење.

Липов цвет је благог и пријатног мириса, сладуњавог и помало опорог укуса. У липовом цвету има слузи, танина, етарског уља, хетерозида, шећера, гуме, воска, жуте боје, манитола и тартарата. У свежем цвету има етарског уља, носилац мириса липовог уља је алкохол фарнезол. У осушеном цвету има врло мало етарског уља. Танина највише има у приперку, он даје опорост чају од липе. Липов лист, такође, садржи слузи и остале састојке који се налазе у цвету, па се понекад могу употребити у исту сврху. И липова кора има много слузи.

Екстракти липе су састојци неких фитопрепарата који се препоручују за смиривање сувог кашља, за умирење и код тегоба уринарног тракта. У народној медицини се липа користи и као пријатан напитак, за побољшање излучивања мокраће из организма, као благо средство против грчева и за умирење. Користи се и за израду козметичких препарата.

Неки подаци указују и да је добра за смањење високог крвног притиска. Због високог садржаја слузи, која облаже слузокожу дисајних органа и спречава надражај, цваст липе се често користи и за умирење интензивног кашља. Експериментално је потврђено и антимикробно дејство њених водених и етанолних екстраката, као и седативни и анксиолитички ефекат.

Истраживања су потврдила да чај од липовог цвета помаже онима који имају благе проблеме са бешиком, узнемирен стомак или диспепсију (лоше варење), као и гастрокардиолошки синдром (прекомерна количина гасова доводи до тога да желудац притиска доњи део срца). Топао чај од липе помаже имуном систему да се избори против инфекције. Различити делови липе се користе у лековите сврхе – цвет против прехладе, кашља, бронхитиса, инфективних болести, главобоље (посебно мигрене), као диуретик (повећава производњу урина), да смањи спазам и као седатив, чај од листа за проблеме са цревима, облоге за чиреве, а кора у случају проблема са бешиком и против целулита.

Чај од липовог цвета је од давнина познат као „нектар краљева“, што због слатког укуса, што као лек. Чај од цвета липе ефикасан је у борби против несанице јер опушта. Може да се дода у воду за купање и направи купка за опуштање пре одласка на спавање. Цветови липе садрже флавоноиде који делује на знојне жлезде и подстичу знојење, али се не препоручује пацијентима који болују од срчаних болести.

Чај од липе подстиче циркулацију, помаже варење, ефикасан је за избацивање слузи, олакшава менструалне болове и поспешује апетит. Бројна истраживања су показала да чај од цвета липе помаже код болова у стомаку изазваних гасовима.

Прави се једноставно: један кашичицу цветова прелијте шољом кључале воде, сачекајте 10 минута и процедите. У превенцији липов чај делује повољно против артериосклерозе, упале вена, ангине пекторис и инфаркта. Пије се повремено и умерено, а најбољи је чај од ране или крупнолисне липе.

Против назеба

Помешајте по 25 г цвета липе, зове и камилице, 15 г биљке помоћнице и 10 г беле сапонарије, па 3 кашике смесе попарите са 1/2 л кључале воде, поклопите и после један сат пијте што топлије током дана.

Зауставите пролив

Помешајте по 30 г цвета липе и камилице и по 10 г петровца, ружиног цвета, шипурка и подубице. Три кашике ове мешавине прелијте са 1/2 л вреле воде, поклопите и после један сат пијте.

Ублажите опекотине

Попарите у један литар вреле воде 100 г цвета или листа липе, оставите поклопљено три сата, процедите, направите облоге и ставите на повређено место.

Купка за бебе

У један литар провреле воде додајте три шаке цветова липе и кувајте на тихој ватри два, три минута. Процедите и сипајте у каду са водом пре купања. Ова купка смирује бебе и децу и помаже да лакше усну.

Ослободите се целулита

Помешајте по два прстохвата мирођије, пиревине и липе, па кувајте 10 минута у 0,5 л воде, затим процедите и пијте током дана.

Ојачајте имунитет

Помешајте по 25 г шипка и цветова липе и по 15 г поморанџине коре и цветова зове, па три кашике мешавине прелити са пола литра прокључале воде. У поклопљеној посуди нека одстоји 10 минута, а потом процедите. Пијте 2-3 шоље загрејаног чаја дневно.

Ж. Радуловић

Извор: http://www.novosti.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *