Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Цена пшенице пала на 14 динара! | Моба
Откупна цена пшенице од 14 динара је неприхватљива и она би, с обзиром на улагања, требало да буде најмање 20 динара , децидни су... Цена пшенице пала на 14 динара!

Откупна цена пшенице од 14 динара је неприхватљива и она би, с обзиром на улагања, требало да буде најмање 20 динара , децидни су у Задружног савеза Војводине. Са друге стране из Покрајинског секретаријата за пољопривреду најављују да ће наредној буџетској години издвојити средства за финансирање складишних капацитета како би ратари могли да одлажу хлебно жито и тако дочекају бољу цену.

Овогдишња жетва пшенице је завршена а питање цене хлебног жита још увек је актуелно. Цена која се формирала на почетку жетве била је између 15 16 динара међутим након завршеног најважнијег посла пала је на око 14 динара. Према калкулацији Задружног савеза Војводине производна цена износи 20 динара.

Да цена није задовољавајућа сагласни су и представници министарства пољопривреде који саветују пољопривредницима да не продају пшеницу већ да сачекају јер ће цена сигурно расти.

Мартин Мартинов (РТВ)

Мартин Мартинов (РТВ)

„Када је кренула жетва цена је била 16 динара јако мало људи је продало своју робу и дошло је до загушења тржишта. Цена ће ићи сигурно горе најбоље је да људи пшеницу лагерују, саевтује Ненад Катанић из Министарства пољопривреде.

Приноси у Војводини су задовољавајући, просек је око 6,5 тона по хектару. Да би пољопривредници могли да сачекају бољу тржишну цену потребо је да имају складишне капацитете у којима ће лагеровати пшеницу.

„У наредној буџетској години издвојићемо средства за складишне капацитете односно за силосе а средства ће се додељивати преко покрајинског фонда за развој пољопривреде“, казао је покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић.

Ниска откупна цена са којом се суочавају ратари ових дана последица је према речима стручњака високог рода како у окружењу тако и на светској пијаци .

Извор: http://www.rtv.rs/

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *