Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Швајцарска студија о меду | Моба
Истраживачи тима Центра за истраживања у пољопривреди Швајцарске и Института за здравље пчела Универзитета у Берну, могли су да проуче како се ствара мед.... Швајцарска студија о меду

Истраживачи тима Центра за истраживања у пољопривреди Швајцарске и Института за здравље пчела Универзитета у Берну, могли су да проуче како се ствара мед. За време зрења меда у саћима, рентгенски зраци су открили шаре различите светлине.

Захваљујући рентгенским снимцима пћелињег саћа, истраживачи тима Центра за истраживања у пољопривреди Швајцарске и Института за здравље пчела Универзитета у Берну, могли су да проуче како се ствара мед.

Резерве меда у саћу омогућавају колонији да преживи зиму

Резерве меда у саћу омогућавају колонији да преживи зиму

Тим је користио компјутерску томографију како би мерио концентрацију шећера у ћелијама од воска, а да при томе није реметио осетљиви живот у колонији.

Открили су да пчеле користе неколико техника да би добиле зрео мед.

Пчеле користе нектар са цвећа и шећер који он садржи у великим количинама како би произвеле мед. Резерве меда у саћу омогућавају колонији да преживи зиму, време када храна са ливада није доступна.

Тај богати извор шећера такође цене и људи. Узимају га од пчела за сопствену употребу.

Упркос значају који мед има за пчелиња и људска друштва, мало тога се зна о самом процесу стварања меда.

Нова открића дала најдетаљнији увид у процес зрења меда

За време зрења меда у саћима, рентгенски зраци су открили шаре различите светлине који рефлектују концентрацију шећера.

Шаре показују да пчеле радилице користе различите обрасце понашања у производњи меда. Или облажу зидове танким слојевима концентрованог нектара и формирају прстенове или га гомилају у ћелији насумице стварајући грумење.

Током времена, те наслаге расту, прстенови се губе и спајају у нехомогену масу зрелог меда.

Изненађује то да зрео мед тако постаје маса нехомогене концентрације шећера. Неке од ћелија имају хомогене високе концентрације шећера и те концентрације превазилазе просечне концентрације за мед.

„Нова открића су неочекивана, и заједно са нашим претходним знањима дају нам јаснију слику о томе како се мед формира“, каже Петер Нојман са Института за здравље пчела.

Нова открића дала до сада су најдетаљнији увид у процес зрења меда. Нова знања о стварању меда су од велике важности за пчеларе, јер могу да допринесу бољем управљању колонијама и допринесу повећању количине и бољем квалитету меда који се произведе.

Даље, праћењем путева нектара који пчеле донесу у кошницу, студије доприносе бољем разумевању загађења кошнице разним патогенима и пестицидима. То су два најважнија поља проучавања када се ради о здрављу пчела.

Извор: http://www.rts.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *