Хрватска: Месо и домаћи производи одсад се могу продавати и на кућном прагу
Пољопривреда 19. октобра 2016. admin 0
Уз то што је омогућио продају код куће и у кругу 50 км од кућног прага, нови правилник је смањио и папирологију нужну за регистрацију екопроизвода
Мали произвођачи из хрватских села напокон ће по нечему бити изједначени са онима у Европској унији захваљујући новом правилнику који малим газдинствима омогућава прераду и продају меса и месних прерађевина на кућном прагу. Власници малих газдинстава од сада своје производе, међу које се уз месо сврставају и млеко и млечни производи, могу продавати и на локалном тржишту, конкретније у кругу од педесетак километара, и то директно купцима.
Осим тога, нови флексибилнији правилник увелико је смањио потребну папирологију везану за сертификовање и регистрацију еколошких производа, што је до сада био један од главних разлога који је људе одвраћао од бављења том граном пољопривреде. Управо у еколошкој пољопривреди из године у годину расту квоте и подстицаји, а потражња за здравом храном у целој Европској унији, а посебно у развијенијим земљама такође је у великом порасту. Удео еколошке производње у хрватској пољопривреди три је пута мањи од оног у Европској унији, тренутно на око 90 000 хектара, с нагласком на то да је потенцијал много већи.
Аутор: Елвис Спречић
Извор: http://www.vecernji.hr
Нема коментара
Оставите први коментар