У уторак  16. oктобра 2007. године у Љигу је отворен центар за развој села „Моба“. Центар „Моба“ представља плод заједничког рада Министарства пољопривреде,... Отворен Центар за развој села „Моба“

 

Центар за развој села "Моба"У уторак  16. oктобра 2007. године у Љигу је отворен центар за развој села „Моба“. Центар „Моба“ представља плод заједничког рада Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Удружења пољопривредника „Моба“ и општине Љиг.

Овај пројекат је реализован коришћењем подстицајних средстава за обнову и јачање сеоске инфраструктуре у оквиру подршке унапређењу села од стране Министарства пољопривреде.

Значај центра је изузетан, јер омогућава знатно квалитетнији рад на развоју села и унапређењу пољопривреде.Центар "Моба" представља плод заједничког рада Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Удружења пољопривредника „Моба“ и општине Љиг.У оквиру просторија Центра налази се савремена учионица намењена за предавања, обуку, семинаре и сличне активности.

Лабораторија за агрохемијске анализе земљишта и дијагностику у заштити биља представља, такође, веома битан садржај Центра. Просторије за рад стручне службе опремљене су савременом рачунарском опремом, а предвиђена је употреба бежичног интернета.
Досадашњим активностима  удружење „Моба“  стекло је поверење бројних пољоприврњедника и постало ослонац оних најбољих међу њима.

Овај Центар омогућава брзи напредак пољопривреде и пратећих делатности и укупног развоја села, не само на локалном нивоу, већ много шире, кроз квалитетну размену информација, реализацију пројеката, повезивање и сарадњу.

Добар пример сарадње између Мобе и Интернет клуба из ЉигаДобар пример успешне међусобне сарадње удружења представљају Моба и Интернет клуб из Љига, који је указао гостопримство удружењу пољопривредника, пруживши му на коришћење своје просторије за све време изградње Центра.

 

Удружење "Златне руке" од заборава чува традиционалну шумадијску кухињу

 

 

Део „Мобине“ породице, Удружење „Златне Руке“ из Љига, које од заборава чува традиционалну шумадијску кухињу, одличан је пример развоја пратећих делатности на селу, што представља један од задатака којима ће се Центар више бавити у наступајућем периоду.

 

 

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *