Био је то највећи пчеларски догађај одржан у историји Србије! Није новост, да су од свих пољопривредних произвођача, пчелари најсклонији стицању нових сазнања. Циклуси... Највећи пчеларски скуп

Био је то највећи пчеларски догађај одржан у историји Србије!

ИзложбаНије новост, да су од свих пољопривредних произвођача, пчелари најсклонији стицању нових сазнања. Циклуси зимских предавања су најпосећенија, екскурзије су бројне, стручни часопис на српском језику се штампа већ 130 година, а тиражи књига су разноврсни. Круна свега је дошла 18. и 19. фебруара. Под покровитељством Министарства пољопривреде, а у организацији Савеза пчеларских организација Србије и Светске пчеларске организације, у Београду је организован симпозијум Апимондије „Апиекотек 2012“.

Био је то највећи пчеларски догађај одржан у историји Србије. За два дана трајања, презентована су 44 научна рада, и то 31 предавање, и 13 у виду постера. Тема симпозијума је била „Утицај технике пчеларења, здравствене заштите пчела и природне средине, на квалитет пчелињих производа“. ПредавањаОвакав избор је проузроковао велико интересовање, па су своје радове послали стручњаци из 14 земаља, у којима су приказали резултате својих испитивања, и дали смернице за даљи развој пчеларства као пољопривредне гране. Сви радови су одштампани у зборнику на 310 страна, у тиражу од 2000 примерака.

У оквиру симпозијума, организоване су две изложбе. Једна је била намењена пре свега грађанима и потрошачима, и обухватала је пчеларске производе. Било је ту за свакога понешто. Од меда у саћу, до медењака, од сапуна до славских свећа, од лековитих препарата, до медоваче и ликера. Друга изложба је обухватала пчеларску опрему, и била интересантна за пчеларске прозвођаче. Одлична прилика да се уговори набавка материјала, или прошири и осавремени производња. Треба подвући да је већина наших производа у овој бранши изузетно квалитетна, а нижих цена него у већини европских земаља.

ПроизводиНије било никакве сумње да ће посећеност бити огромна. Овакав догађај нису пропустилини пчелари из Србије, као ни велики број њихових колега из региона. Организатори Сава центра, где је скуп одржан, били су збуњени огромном посетом. Нису се ни у сну надали, да ће се око 10.00 сати појавити између 2000 и 3000 хиљаде људи. Већина професионалаца и заљубљеника у пчеларство, а које хладноћа није спречила, је стигла. Потсетимо, због удаљености места у коме живи, највећи број посетилаца се определио за један дан смотре.

И гости су били задовољни. Наши пчелари поседују завидно знање, па и излагање пред таквом публиком представља посебну част. Многи су схватили да наше пчеларство заслужује више пажње, али и да смо као нација способни за још веће изазове. Зато и не чуди жеља СПОС-а да неки од наредних конгреса Апимондије буде одржан у нашој земљи.

Па нек нам је са срећом!

 

дипл. инж. Горан Чакардић

 

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *