Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Припрема складишта за складиштење пшенице и других житарица | Моба
Пре жетве пшенице и других житарица потребно је припремити складишне просторе за прихват и лагеровање производа из овогодишње производње. Производи се из године у... Припрема складишта за складиштење пшенице и других житарица

Пре жетве пшенице и других житарица потребно је припремити складишне просторе за прихват и лагеровање производа из овогодишње производње.

Производи се из године у годину складиште на исто место, заостале количине производа из предходне године представљају заражени материјал , те их треба уклонити из ових просторија.
Посао складиштења и чувања пољопривредних производа, ни мало, није лак ни једноставан посао, како се то чини. Наиме, често је и врло изражен проблем чувања пољопривредних прехрамбених производа. Проблематика чувања резерви хране, врло је разноврсна и широка. Последњих година, штеточине складишта, пољопривредних производа, представљају озбиљан проблем. Сада кад смо пред новом жетвом, потребно је пољопривредне произвођаче подсетити на основне мере заштите складишних производа. То су мере превентиве.

Посебну пажњу треба посветити избору просторије за складиштење. Складиште мора бити суво, хладно и погодно за проветравање. То је прва и основна мера, превентивне заштите. Тиме је више од пола посла завршено. Старе производе треба, ако је могуће, искористити уколико су употребљиви или уништити. Ни случајно, не треба их поново уносити у складиште. Након тога следи детаљно чишћење простора – складишта од остатака расуте хране, амбалаже, прашине, са пода, полица, из пукотина на зидовима или поду. Ове мере морају се обављати правовремено, односно најкасније 4-6 седмица пре уношења нових производа у складиште. Након тога, приступа се малтерисању и затварању свих отвора, удубљења и пукотина на зидовима, таваници, поду, вратима и прозорима. Након тога следи хигијенско кречење таваница и зидива. Уколико је у претходној години, било појаве штеточина, зидове, таваницу и под, две до три седмице пре уношења хране, треба третитати са инсектицидима, који имају дозволу за примену у празним складиштима (Nuvan 50, Difos, Malation Е-50,Actelik 50 идр.), у препорученој концентрацији. Приликом примене препарата обавеза је, да се извођач третирања придржава основних мера опреза, тј. да је на одговарајући начин заштићен (заштитно одело, обућа, рукавице, маска, …). На овај начин складиште треба припремити сваке године.

У овако припремљено складиште уноси се и ускладишћује само свежа и проверено здрава, непокварена и незаражена храна, са природно или вештачки сушеним производима (испод 12%). Низак проценат влаге у производу, онемогућава и развиће већине штеточина. Присуство штеточина могуће је утврдити прегледом производа, просејавањем на ситу, отварањем зрна и сл.

За успешно чување пољопривредних производа, значајна је мера преглед ускладиштених производа (контрола влаге, промене температуре, присуство инсеката и других организама). Складиште треба редовно проветравати, на прозоре и друге отворе за проветравање потребно је поставити густу мрежицу. На тај начин се може регулисати температура, да се што више снизи. Повољна температура за развој већине организама је од 15-35ºЦ. Изван ових граница, размножавање и развиће се успорава, а кад екстремни услови потрају дуже, долази до угинућа штеточина. Повишена температура у складишту упозорава, такође, на могуће присуство штеточина.

На овај начин, обезбеђени су услови за успешно и безбедно чување пољопривредних производа од пропадања.

дипл. инж. Нада Баћановић

Извор:psss.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *