Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Млади Руси насељавају српска села | Моба
Последњих година све већи број савремених руских миграната, досељава се у Србију а, чини се – понајвише на подручје Краљева. Д. Стојић / Новости... Млади Руси насељавају српска села

Последњих година све већи број савремених руских миграната, досељава се у Србију а, чини се – понајвише на подручје Краљева.

Д. Стојић / Новости

Од 2009. године доселило се двадесетак руских породица, са педесетак чланова! Трагали су за бољим, мирнијим и природнијим животом и населили се углавном у напуштена села око Краљева, откупили празне куће и запуштена имања. Нису то људи са великим парама, попут оних који су купили „пола Црне Горе“ али су, за српске прилике, свакако „добростојећи“. Како год, Руси и даље пристижу намерни да овде и живе, тако да је ова, засад мала заједница – све бројнија.

А, колико су озбиљне њихове намере да о(п)стану на српском тлу, сведочи сазнање да се у Србији, у породици Олге и Виктора Пивоварова (34), пре петнаестак дана, родила Анжелика, њихова млађа кћерка и – прва руска беба „српског порекла“ из друге генерације савремених руских номада. Олга се, штавише – породила сама, код куће у селу Прогорелици надомак Краљева, само уз подршку и „асистенцију“ супруга Виктора?!

Виктор, Лада, Олга и Анжелика Пивоварови (лево) и Пављукови – Александар, Надежда и РоманПивоварови су се иначе скрасили на једном брдашцету са којег се, као на длану, види Краљево, средњовековна Жича, Матарушка Бања и цела долина Ибра до Западне Мораве. Он, типичан „баћушка“ из Вороњежа, а она раскошна „дјевушка“ из Сочија срели су се у Москви где им се најпре родила сада већ трогодишња кћерка Лада. После неколико година проведених у мегалополису, скућили су се овде, на невеликом имању, намерни да живе далеко од урбане вреве и – само од љубави. Ко уме да воли, кажу, не би требало ништа друго да ради!

– Покушавали смо да живимо и другде по свету али смо, пре неколико месеци ипак дошли у Србију, знајући већ све и о Србима, и о нашим прецима који су овде емигрирали, и о традиционалном пријатељству два народа – већ течно српски говоре Олга и Виктор.

Недалеко од Пивоварових, у истом селу – Татјана и Евгениј Молоков из Јекатеринбурга, завршавају лане започету кућу такође с намером да овде живе и баве се и неким озбиљним бизнисом. А, како је Евгениј инжењер информационих технологија, одмах је у Краљеву регистровао и фирму „Алегриас“. За разлику од Пивоварових, Молокови су дошли директно из Русије, и одмах одлучили да овде живе. Деце још немају али, кажу – биће их…

У суседном селу Конареву скућила се и трочлана породица Котков – Роман (37), са супругом Наталијом и сином Максимом (7), из Јарослава удаљеног око 300 километара од Москве. Иако је по знању и звању професор физичке културе, Роман се у Русији бавио и бизнисом па је одлучио да послове прошири и овде, и да у српско-руске односе „увеже“ и неки добар бизнис, исплатив за обе стране, њега и његову породицу.

– Нисмо у Краљеву случајно – кажу Коткови. – Најпре смо били у Београду, али када смо видели ову лепоту, одлучили смо да и останемо.

У оближњој Матарушкој Бањи, такође трочлана, украјинско-руска породица Пављук – Александар (33), са супругом Надеждом, и сином Романом (8) који су из Краснодара пристигли почетком јуна, па још траже трајан смештај – кућу. Приде, меркају и неки локал за бизнис пошто је Александар, иначе рођени Украјинац, већ био успешан трговац у Русији, а Надежда, Рускиња – модна моделисткиња. Остаје још само да им се придружи старија кћи Валерија која је још код „бабушке и дедушке“ у Русији.

Досељених руских породица има и у суседним селима – Врдилима, Роћевићима, Богутовцу, Бреснику, Метикошу, а сваким даном пристижу и – у све већем броју…

“Кривац“

Главни „кривац“ за нову миграцију Руса и њихово досељавање бар на подручје Краљева, ако не и мало шире, без сумње је краљевчки предузетник Павле Тодоровић (58) који је најпре пословно сарађивао с неким руским „колегама“, а потом почео и да им припомаже да се доселе и скрасе у Србији одакле такође раде свој посао – углавном извоз српског воћа, поврћа и друге прехрамбене робе или садног материјала у Русију. Тако данас Пајова „руска колонија“ има већ – педесетак душа.

“Казаки“ са Ибра

Међу руским држављанима који су се доселили у Краљево понајвише има обичних – „малих“ и младих људи, али и високих интелектуалаца, бизнисмена, пензионера, па чак и – козака! Један од њих је Олег Грјазнов из Нижњег Новгорода који се настанио у селу Конареву и који још понекад зна да обуче униформу козачког генерала и да „парадира“ пред знатижељним али гостољубивим суседима, нарочито кад му у госте дође козачки атаман и такође генерал Леонид Киндјак, као што је то било и овог лета.

Извор: http://www.vaseljenska.com
http://www.novosti.rs/

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *