Захваљујући писању „Политике”, хуманитарна организација „Срби за Србе” једанаесточланој породици из Винораче поклонила пластеник од 240 квадрата Хуманитарна организација „Срби за Србе“, која је... Стојановићи добили пластеник

Захваљујући писању „Политике”, хуманитарна организација „Срби за Србе” једанаесточланој породици из Винораче поклонила пластеник од 240 квадрата

Хуманитарна организација „Срби за Србе“, која је у „Политици“ прочитала причу о једанаесточланој породици Стојановић из Винораче надомак Јагодине, поклонила им је пластеник. Представници ове организације одлучили су да помогну баш Стојановиће, не само зато што помажу породице са више деце, него због тога што су видели да је реч о вредним људима, којима треба помоћи да увећају кућни буџет.Породица Стојановић са добротворима испред пластеника (Фото З. Глигоријевић)

– Када смо прочитали причу у вашим новинама, обишли смо Стојановиће. Било нам је драго што смо видели једну сложну породицу која има бизнис план и тачно зна шта би могла да ради. И вашем листу и нама су рекли да им је најпотребнији пластеник у коме би производили поврће за продају, па смо решили да им то и поклонимо – наводи Јелена Вуканић, члан ове хуманитарне организације.

Она је веома захвална и члановима Удружења пољопривредника „Моба“ из Љига, који су им дали стручне савете приликом избора пластеника. Да су одабрали најквалитетнији, слаже се и Горан, глава породице Стојановић.

– Цеви су поцинковане и имају гаранцију од три деценије. Фолија је дупла и најмање може да траје пет година. Већ почетком фебруара засадићу 800 садница парадајза. Када га оберемо засадићемо корнишоне, а на њихово место салату и црни лук. Тренутно уводим грејање, а поврће ћу наводњавати топлом водом – каже Горан за наш лист.

Он додаје да ће на тај начин целе године производити неко поврће, а његова породица ће моћи да се издржава само од зараде из тог пластеника. Горан има још два мања, која је сам направио и у којима производи поврће за сопствене потребе.

– Надам се да ћу за две године моћи да купим исти овакав пластеник. Намеравам да га поклоним представницима хуманитарне организације „Срби за Србе“. Они нека одаберу породицу коју ће да обрадују као што су нас – додаје Горан.

Чланови ове организације рекли су да то није потребно и да је њима драго што су могли да помогну породици као што је њихова, јер то заслужује. Они су обећали да ће му поклонити и саднице парадајза, а уколико буду били у могућности набавиће и материјал за завршетак спрата који је летос Горан сазидао уз помоћ супруге Јасмине и сина Николе.

Подсетимо, породицу Стојановић још чине Горанова мајка Живка и отац Младен, као и седморо деце. Најстарија је Јована са 16 година, Никола је две године млађи, Теодора има 11, Јован 8, Ксенија 6, Софија 4, а Емилија има годину и по дана.

——————————————————————

Помоћ за више од 300 породица

Хуманитарна организација „Срби за Србе“, која је основана 2006. године, до сада је помогла више од 300 породица у Србији, Македонији, Косову и Метохији и Црној Гори. Она не поклања новац, већ купује домаће животиње, белу технику и кућне потрепштине за породице са четворо и више деце.

– Највећу помоћ пружили смо породици Баловић са четворо деце, из села Рајетиће у Рашкој. Њима смо подигли нову кућу, јер су, буквално, живели у шупи. Једној продици у Херцеговини смо купили трактор уз помоћ државе. Ретке су породице као што су Стојановићи, који нису угрожени и који не иду унаоколо и кукају да ништа немају. Они су хтели само нешто што би им помогло у раду и донело већу зараду – каже Јелена Вуканић.

З. Глигоријевић

Извор: http://www.politika.rs/

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *