Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Битка за семе | Моба
Европска комисија припрема кровни закон којим се отвара пут великим произвођачима да преузму контролу над производњом и продајом семена. “Затворила би се могућност малим... Битка за семе

Европска комисија припрема кровни закон којим се отвара пут великим произвођачима да преузму контролу над производњом и продајом семена.

“Затворила би се могућност малим семенарима да региструју семенарску производњу и пласирају семе на тржиште”, објашњава Сунчана Пешак из удружења ЗМАГ.

Велики део тржишта семена још је неосвојен. Више од педесет посто семења које се сеје на светским пољима још увек не продаје нека велика корпорација, а то индустрију боли. Снажним лобирањем на Европску комисију покушавају постићи наметање нове кровне европске легислативе која би пољопривредницима одузела контролу над семеном, а потом преко билатералних трговачких уговора покушавају наметнути овакву праксу и остатку света. То је закључено на састанку европских удружења и иницијатива које се баве семеном одржаном протеклог викенда у Бечу.

У САД-у је Монсанто кренуо у битку за потпуну контролу подизањем стотина тужби против пољопривредника због наводног кршења њихових патентних права. У стварности, ветар распрши семе с поља на којима се сеје Монсантово семе и патентирани гени тог семена се понекад појаве и у роду пољопривредника који на својој фарми уопште није сејао то семе него је користио традиционалне или властите сорте. Пут семења у природи није могуће зауставити, и користити овакве притиске заправо значи покушај наметања свим произвођачима хране патентираног индустријског семена. Међутим, иако се у Европи ГМО семе није још проширило у обиму као у САД-у, европско семе се такође налази на озбиљном удару.

Европска комисија, наиме, припрема предлог новог закона који би на пољопривреднике ставио одговорност да осигурају чистоћу свог рода, што би значило да би пољопривредници изгубили тужбе попут Монсантових у САД-у. Како би били сигурни да ветар или птица нису донијели семе другог произвођача с неког другог поља, пољопривредници би морали тестирати сваку стабљику. Овакво законско рјешење у потпуности игнорише особине семена као живог организма и третира га као мртву ствар.

Међутим, ово није једини проблематични елемент предлога новог закона о семену на коне је DG SANCO, Генерални директорат за здравље и потрошаче Европске комисије, почео радити још пре две године. Према најавама, 6. маја би ЕК требала изаћи с коначним предлогом који би заменио петнаестак директива које су сада на снази. Наиме, продају семена у Еуропи сада регулишу директиве које европске државе могу имплементирати на начине које одаберу, док би предлог који се припрема био кровни закон који би био изнад снаге националних закона.

Предлогом се изједначавају велике мултинационалне индустрије с малим пољопривредницима и малим произвођачима, закључила су удружења и иницијативе које већ припремају континенталну мобилизацију. Сво би семе одсада требало пролазити ригорозне и врло скупе тестове прије продаје које би увелике отежале пут до веће производње и узгоја старих и слободно опрашујућих сорти. У коначници би то значило да би европским пољима завладале индустријске сорте, а биоразноликост континента се значајно смањила.

Извор: http://ekologizacija.blogspot.com

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *