Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
41.КОСИДБА НА РАЈЦУ – ПРОГРАМ | Моба
Косидба на Рајцу оживљава успомену на заједничке сеоске мобе и слави завршетак кошења планинских ливада. У овим крајевима су се косидбе ливада завршавале до... 41.КОСИДБА НА РАЈЦУ – ПРОГРАМ

Косидба на Рајцу оживљава успомену на заједничке сеоске мобе и слави завршетак кошења планинских ливада. У овим крајевима су се косидбе ливада завршавале до Петровдана 12. јула, а Косидба на Рајцу је настала на тзв. Рајачком вашару који се од 1892.г. овде одржава увек у недељу после Петровдана.

Сваке године десетине хиљада посетилаца из свих крајева Србије и окружења ужива у овом јединственом приказу тешког  и важног посла, који се не тако давно обављао на овим просторима.

Манифестација траје три дана и испуњена је богатим културно-уметничким и спортским садржајима, а као централни догађај издваја се међународна смотра и такмичење најбољих косача. То је истовремено јединствено  и највеће на свету куп надметање победника локалних и регионалних косидби.

Смотра почиње са окупљањем косача у традиционалним ношњама, са сламнатим шеширима и везеним торбицама на раменима, преко церемонијалног дефилеа косача, трубача, здравичара, водоноша, ручконоша, па до самог такмичења и традиционалног косачког ручка на трави постављеног на ћилимима и белим чаршафима.
До сада су учествовали косачи из Велике Британије, Исланда, Румуније, Русије, Холандије, Мађарске, Кине…

Последњих година су стални гости из Норвешке и Данске, а ове године, поред уобичајено добрих косача из Словеније, Црне Горе и Босне и Херцеговине, очекују се такмичари и из Чешке и Словачке.
Најбољи косач у такмичарском делу се се проглашава победником и добија Златну косу. Победник ревијалног такмичења, за чији се избор поред вештине, у обзир узимају стас, ношња и песма, проглашава се Ђидијом или Козбашом. На следећој Косидби он је тај који предводи косаче.

Косидба на Рајцу је, широким замахом својих бројних косача, давно искорачила из граница љишке општине и постала догађај који отвара сајмове, освиће на страницама часописа који представљају  Србију свету и боји мирисом ливада бројне телевизијске канале и интернет странице.
Од стране организатора туристичких манифестација проглашена за најуспешнију традиционалну туристичку манифестацију у Србији за 2007. годину.
Позивамо Вас на ово јединствено путовање кроз време и освежење на падинама Рајца!

ПЕТАК 12.07.2013.г.
12.00 Фудбалски турнир Косидба 2013
20.00 Поезија на тему Трава
22.00 Концерт – Ана Штајдохар
СУБОТА 13.07.2013.г.
10.00 Одбојкашки турнир Косидба 2013
12.00 Отварање изложбе пољопривредне механизације
14.00 Радионица организатора туристичких манифестација
16.00 Одбојкашки турнир Косидба 2013
22.00 Концерт – Биг Мама
НЕДЕЉА 14.07.2013.г.
9.00 Окупљање и пријава косача
10.00 Отварање Косидбе и косачка здравица
11.00 Свечани дефиле косача, трубача, певача, водоноша …
12.00 Међународно екипно такмичење косача
12.30 Ревијално такмичење косача
13.00 41. Косидба на Рајцу– такмичење за Златну косу
14.00 Демонстрација рада пољопривредне механизације
15.00 Косачки ручак
16.00 Концерт – Трубачки оркестар Етно Арт
Проглашење победника и додела признања
Културно-уметнички програм

Извор: http://www.ugradu.info

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *