Поред Гвантанама, у пустињи, у авиону да, али не и у Црној Гори! Амерички часопис „Дејли мил“, специјализован за храну тврди да је Црна... Црна Гора неће „Мекдоналдс“

Поред Гвантанама, у пустињи, у авиону да, али не и у Црној Гори! Амерички часопис „Дејли мил“, специјализован за храну тврди да је Црна Гора експлицитно одбила отварање ресторана „Мекдоналдса“ на својој територији.

Једном од најпознатијих ланаца ресторана на планети, чувеном „Мекдоналдсу“ Црна Горе је рекла „не“, преноси агенција Мина бизнис, на коју се позивају подгоричке Вијести.

„’Мекдоналдс’ можете наћи, на пример, близу затвора Гвантанамо на Куби, усред пустиње Негев у Израелу, испод Музеја комунизма у Прагу, па чак и унутар старог Десет земаља које су забраниле „Мекдоналдс“приземљеног авиона на Новом Зеланду. У одређеном броју емаља широм света, углавном у Африци и средњој Азији, ‘златни лукови’ тек треба да отворе ресторан“, наведено је у тексту Дејли мила, под насловом Десет земаља које су забраниле „Мекдоналдс“.

Ипак, неколико земаља, међу којима и Црна Гора, која се супротставила великим глобалним брендовима, не дозвољавајући им да доминирају тржиштем, одлучило је да одбије фаст фуд гиганта, пише часопис Дејли мил и подсећа да је пре нешто више од десет година „Мекдоналдс“ био присутан у црногорском главном граду Подгорици током лета, у облику малог мобилног ресторана.

„Био је популаран и посао је добро ишао, али га Влада није хтела. Црна Гора је дуго била отпорна на велике светске брендове који иду на доминацију на тржишту, истискујући мале бизнисе“, наведено је у тексту.

Влада, како се додаје, брине и о здрављу својих становника, стајући на страну локалних ресторана, а храна из „Мекдоналдса“ је превише нездрава, а и људи су имали „веће бриге“.Влада: „Храна из 'Мекдоналдса' је нездрава“.

Питање је, међутим, да ли је Влада, под условом и да је одбила чувени ланац ресторана, имала на уму здравље својих грађана, с обзиром на то каква се све храна, и у којим условима продаје широм државе, констатује се у тексту који су објавиле Вијести.

Вијести су, 2012. године, објавиле да у европском центру компаније „Мекдоналдс“ у Женеви не размишљају о отварању ресторана у Црној Гори, због процене да им то не би било исплативо.

За долазак „биг мека“ су, како се наводи, чак лобирале и одређене службе америчке амбасаде у Подгорици, али ни то није помогло.

Кључни фактори који се разматрају за отварање објеката „Мекдоналдса“ је величина тржишта и циркулација људи.

Изгледа да ниједан од тих критеријума Црна Гора није испунила. Осим Црне Горе и Македоније, на листи Дејли мила налазе се и Куба, Боливија, Јемен, Казахстан, Гана, Зимбабве, Северна Кореја и Исланд.

Извор: http://www.rts.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *