Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Стари звуци из ковачке радње | Моба
Иако је у пензији, Јован Станковић из Мирошевца код Лесковца и даље клепа раонике и чува занат који нестаје Мирошевце код Лесковца – У... Стари звуци из ковачке радње

Иако је у пензији, Јован Станковић из Мирошевца код Лесковца и даље клепа раонике и чува занат који нестаје

Мирошевце код Лесковца – У селу је најлакше пронаћи ковача. Звук чекића и наковња, нераздвојних симбола овог заната, чује се из даљине. Ковачки занат, као и многа друга стара занимања, нестаје. Остала је још понека седа старина чија снажна десница, више зарад традиције, а мање због стварне потребе, продужава занат који је на издисају.

Јован Станковић (Фото М. Момчиловић)Један од њих је Јован Станковић из Мирошевца код Лесковца, из чије радње још одјекују звуци давних времена. Типична зграда с траговима деценија, табла на којој се једва назире мајсторово име, прашњави мехови, ћумур, ватра, гвоздене хватаљке, клешта, маказе, швајс-апарат, бушилица, шмиргла, машина која сече цеви под углом и, наравно, наковањ и чекић. У таквом окружењу мајстор Јован је свој на своме.

– Кад сам завршио осми разред, отишао сам у коваче. Отац ми је говорио – синко, учи занат, а и ја сам то волео. Занат сам учио код мајстора Војислава Костића у селу Горина. Учио сам три године и постао ковач. Био сам пуначак, а за овај посао је потребна снага. Неко ситан намучио би се око чекића, мехова и клепања. Мораш и да подигнеш гвожђе, да исечеш, да запнеш, ковач мора да буде јак – прича нам овај чувар старог заната.

Више нема посла као у она времена кад је једва постизао да исклепа све раонике ратара из Мирошевца и околних села. Дуге јесење вечери, радња пуна људи који су надвикивали реске звуке тешких метала, причајући о мукама паорским и ораницама које их чекају сутра у зору, а из оџака су летеле златне жишке као звезде и расипале се по околним крововима.

– Највише посла имао сам око раоника и запрежних кола. Дрвенарију одради мајстор за дрво, а ја сам радио окове и све што је од гвожђа на колима. Правио сам металне ограде и капије, секире, мотике, гвоздене клинове, секаче, шила, пробојце… Било је и других ковача у околним селима, али највише су доносили код мене. Долазили су из Тодоровца, Мирошевца, Бунуше, Радоњице, Горине… И у овом послу мора да се чува образ, да завршиш муштерији на време, да урадиш квалитетно, да не носи на поправку код другог мајстора. Сада највише клепам раонике, посебно у јесен, кад се овде највише оре, мотике и секире – набраја мајстор Јован.

Интересује нас да ли је пољопривредна механизација смањила посао ковача. Што се тиче раоника, каже, с појавом трактора на њивама, за њега је било више посла. Раонике и данас клепа, иако је у пензији.

– Радим од 1968. године, уплаћивао сам пензијско и пре неколико година отишао у пензију. Наставио сам да радим, јер се најбоље осећам у радњи. Нема посла као некада, али увек неко сврати, донесе раоник, секиру, мотику, попричамо, време ми прође. Кад сам био млађи, размишљао сам да направим нову радњу, али видим да ће и ова да се угаси. Мој син је професор, унук студира на Вишој економској школи у Лесковцу. Кад ја више не будем могао да радим, радња ће се затворити. Нико није хтео да учи за ковача. Млади седе уз компјутер, не интересује их занат – јада нам се један од последњих ковача.

На крају додаје да су многи почињали ковачки посао, али нису сви опстали, јер нису поштовали муштерије. Јован је био добар и поштен човек, зато и данас има посао. Испод разгранатог дрвета остала је стара радња као чувар успомена на минуло време.

Милан Момчиловић
Извор: http://www.politika.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *