Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
«Село Вам пружа» | Моба
Како започети и унапредити бављење сеоским туризмом, које услове треба испунити, примери добре праксе из различитих подручја Србије, искуства, утисци и очекивања гостију… «Село... «Село Вам пружа»

Како започети и унапредити бављење сеоским туризмом, које услове треба испунити, примери добре праксе из различитих подручја Србије, искуства, утисци и очекивања гостију…

руднички крај«Село Вам пружа» је документарни филм о сеоском туризму, намењен превасходно руралном становништву, али може помоћи свима који желе да сазнају које услове треба испунити, каква су очекивања гостију и на који начин их привући, као и одакле могу обезбедити финансијску помоћ за реализацију својих идеја.

Снимљен је 2009. године према замисли Центра за рурални развој «Моба» из Љига под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, као један од резултата активности овог центра на јачању и промовисању села, његових потенцијала и вредности.

Повод за израду филма била је чињеница да је степен развијености сеоског туризма далеко испод стварних могућности које пружају постојећи природни, културни, географски и историјски предуслови. У Србији се овим видом туризма бави релативно мали број домаћинстава, чија је структура понуде веома шаролика у погледу квалитета услуге и профила људи који се баве овом делатношћу. Разлог томе је углавном слабо познавање струке, недостатак правих информација, као и недовољна размена искустава.

сеоски туризам србијеБудући да је сеоски туризам препознат као шанса за унапређење активности руралних домаћинстава и њихово економско оснаживање, интересовање за бављење овом делатношћу је непрестано у порасту. На том плану се у будућности очекују значајни помаци, пре свега у доступности иностраних фондова за ту намену.

Форма документарног филма је одабрана као адекватна за пријемчиво приказивање, доступност ширем аудиторијуму и као могућност брже промоције, у складу са временом у којем живимо и брзином којом се данас информације размењују.

Идеја за снимање овог филма настала је услед актуелне потребе да се ширем кругу корисника правовремено представе могућности и начин за остваривање додатних извора прихода.

Поред тога, задатак филма је да заинтересоване мотивише, охрабри и олакша им у започињању новог посла.

сеоски туризам србијеФилм обједињује корисне информације о томе како започети и унапредити бављење сеоским туризмом, о условима потребним за ову делатност, примерима добре праксе из различитих подручја Србије, искуства, утиске и очекивања гостију, као и финансијске резултате које сеоски туризам доноси.

На овај начин се, посредно, врши промоција сеоског туризма као прилике за здрав одмор и рекреацију, јача понуда у сеоском туризму и остварују могућности за унапређење пласмана пољопривредних производа са газдинства.

Поред повећаног броја домаћинстава која се баве сеоским туризмом, уз богатије и разноврсније садржаје намењене гостима, јачањем овог вида привређивања остварује се боље коришћење постојећих ресурса и повећани приходи пољопривредних газдинстава.

Премијерно приказивање филма »Село Вам пружа» одржано је 24. децембра 2009. године у Градској канцеларији у Љигу у присуству бројних представника из сектора туризма и координатора Мреже за подршку руралном развоју.

Трајање филма је 35 минута. Урађен је у продукцији «Atlas media» из Београда и центра «Моба» из Љига.

Катарина Лазић

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *