Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Пољопривреда закинута за 15 милијарди динара! | Моба
Смањењем премија незадовољни су и пољопривредници  и задругари, а стручњаци сматрају да то није корак у правом смеру.Уредбу о расподели подстицаја у пољопривреди и... Пољопривреда закинута за 15 милијарди динара!

Смањењем премија незадовољни су и пољопривредници  и задругари, а стручњаци сматрају да то није корак у правом смеру.Уредбу о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју у 2016. години

  • Пољопривреда закинута за 15 милијарди

председник Друштва аграрних економиста Србије др Миладин Шеварлић оцењује као потпуно погрешну меру актуелне аграрне политике, супротну пракси коју су имале земље у придруживању ЕУ.

Чланице Уније су, наиме, субвенције намењене пољопривреди повећавале, док је код нас супротно. Тако су се подстицаји смањивали најпре са 100 хектара на 20, а сада су смањени и износи, с 12.000 динара на свега 4.000. То ће свакако имати лоше последице у овогодишњој производњи.

– Мислим да ће смањење субвенција екстензивирати пољопривредну производњу и да у овој години, као и наредној, практично нећемо моћи да рачунамо на приносе веће него што су били лане – каже тај аграрни стручњак. – Законом о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју из 2009. године, који је иновиран 2013, прописано је да пољопривреди припада минимално пет одсто укупног буџета Републике Србије. У односу на укупну државну касу, аграрна би требало да износи најмање 56 милијарди динара. Уместо тога, на разделу 23 додељено је свега 40,5 милијарди, што значи да је пољопривреди у старту закинуто 15 милијарди.

Заостала дуговања из претходне године, која ће се сукцесивно исплаћивати до краја марта, оцењује као некоректан потез државе, тим пре што ће изостати обрачун каматних стопа, што није случај када су пољопривредници дужници за порез и слично.
Председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов изјавио је да је смањење подстицаја за биљну производњу погубно за домаћу пољопривреду, која на такав начин не може ићи у корак с временом и бити конкурента.

– Разочарење због смањења подстицаја у биљној производњи је блага реч, пољопривредни произвођачи су огорчени због драстичног умањења државних давања, која су и онако била најнижа у региону – истакао је Јованов.
Критике на смањење субвенција претходних дана изнели су и сами пољопривредници, истичући да од пољопривреде не да не треба ништа узимати, већ јој још финансијски треба помоћи.

М. Стакић
Како млади да остану на селу

Радислав Јованов критикује ресорно министарство јер није било у стању да се избори за одговарајући буџет, док истовремено шаље поруке да млади треба да остану на селу.
– Не знам како с таквим подстицајима креирати стимулативан амбијент – навео је он.
Председник Задружног савеза Војводине указао је на то да је смањење субвенција нелогично, тим пре што се по привредним карактеристикама Србија дефинише као аграрна земља.

Извор: http://www.dnevnik.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *