Још један хаотични дан у главном граду Грчке, жестоки сукоби љутих пољопривредника и полиције. Улични рат, уз камење, летве, ватру, димне бомбе и сузавац... Жестоки протести сељака у Атини

Још један хаотични дан у главном граду Грчке, жестоки сукоби љутих пољопривредника и полиције. Улични рат, уз камење, летве, ватру, димне бомбе и сузавац

 Фото Танјуг, АП

Ратоборни сељаци са Крита јуришали су у петак на Министарство за развој у центру Атине тољагама, моткама, испаљивали салве парадајза, кромпира и импровизоване димне бомбе, а када су снаге грчке полиције за разбијање демонстрација одговориле сузавцем, полетеле су каменице ка полицијским штитовима и прозорима Министарства.

Атињани су поново били сведоци правог малог уличног рата. Ухапшено је десетак пољопривредника, повређено на обе стране по неколико учесника нереда. Врх полиције је издао наредбу да се на улице изведу и резервне јединице, које су биле у приправности за случај да немири ескалирају.

Тако је изгледала „сељачка окупација“ Атине, најављивана и добро припремана последњих недеља. Пољопривредници су тражили да се њихови делегати сретну са премијером Алексисом Ципрасом, јер министар за пољопривреду за њих није „преговарач, пошто не може ништа да одлучи“. Апсурдност ситуације се крије у чињеници да су ови протести грчких сељака кренули „превентивно“ јер још увек нема ни нацрта закона о реформи аграра која се најављује. Влада има обавезу према ЕУ да проблеме у тој области, од које су традиционално бежале све предходне владе, дефинитивно реши, али баш због осетљивости теме власти нису још изашле са предлогом.

И још један апсурд овога што се збива у Грчкој – управо је актуелни премијер Алескис Ципрас био тај који је често примењивао сличне акције притиска на владу… све док се није уселио у премијерску резиденцију.

Звонко Шимунец

Извор: http://www.novosti.rs

 

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *