КИКИНДА – Један од проблема са којим се пољопривредници на северу Баната сусрећу јесте и евентуално доношење уредбе Министарства пољопривреде о дозвољеном промету генетски... Банаћани против ГМО хране

КИКИНДА – Један од проблема са којим се пољопривредници на северу Баната сусрећу јесте и евентуално доношење уредбе Министарства пољопривреде о дозвољеном промету генетски модификованих организама кроз нашу земљу. С друге стране, у ресорном Министарству наводе да ће се ова регулатива још једном преиспитати.

Један од приоритета републичке владе јесте улазак Србије у Светску трговинску организацију. Међутим, да би се прикључила овој институцији, држава мора да, између осталог, донесе и Уредбу о промету генетски модификоване хране кроз нашу земљу.

Иако је у ресорном Министарству речено да ће се ова регулатива још једном преиспитати, пољопривредници са незадовољством ишчекују епилог.

војводина облаци облацни време њива пољопривреда

РТВ (Душан Иконов)

„Пољопривредници из кикиндске општине, генерално, нису за ту причу, гледано са комерцијалне стране, јер сматрамо да производимо веома добру робу и желимо да је на било који начин и заштитимо“, истиче Никола Филиповић, председник удружења „Банатска ленија“ из Кикинде.

Једно је евидентно, овакве одлуке могу да створе проблем међу пољопривредницима, јер ће се побунити због тога што ће бити дозвољен промет и пласман нечега што је забрањено да се производи.

„Органска производња је много здравија, што су стручњаци у више наврата и доказали. Сећам се да је пре неколико година у Војводини било организовано масовно уништавање генетски модификоване соје, дакле ако није ваљало ни тада, вероватно не ваља ни сада, каже Жељко Курунци, пољопривредник из Кикинде.

У нашој земљи су, поређења ради, представници 121 општине и града изгласали Декларацију против увоза, узгоја, прераде и промета генетски модификованих организама.

У Министарству пољопривреде за сада имају јединствен став – да се неће дозволити гајење генетски модификованих биљака и употреба генетички модификоване хране за исхрану људи.

Извор: РТВ (Бранислав Угринов)

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *