Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Сточари на прекретници! | Моба
Цена меса на домаћем тржишту је толико ниска да су и потрошачи збуњени. Сточари послују испод границе исплативости. Шта се заправо дешава? Од када... Сточари на прекретници!

Цена меса на домаћем тржишту је толико ниска да су и потрошачи збуњени. Сточари послују испод границе исплативости. Шта се заправо дешава?

Од када је српско тржиште отворено за увоз меса, европски произвођачи су оборили цене једноставном тржишном логиком.

Трговински ланци увозе месо од европских произвођача који су понудили ниске цене и наводно – бољи квалитет. Њихова економска рачуница је потпуно јасна.

Нижа цена производње у комбинацији са већим субвенцијама својих држава чини европско месо конкурентнијим на нашем тржишту. Увозно свињско месо је јефтиније и због затвореног руског тржишта.

Заштита домаћих фармера

Према правилима слободне трговине, држава није у ситуацији да заштити домаће произвођаче, јер би у случају увођења царинске заштите уследиле и реципрочне мере.

Да би постали конкурентнији, српски сточари мораће да се повежу, ради заједничког наступа на трећим тржиштима. Појединачни фармери ће тешко опстати у оваквим условима тржишне утакмице.

Foto: roda.rs

Фото: roda.rs

“Претходне две године, српски свињари немају ни где да пласирају вишак производа јер је, због санкције на релацији ЕУ – Русија, европско тржиште претрпано свињским месом, а Србији је онемогућен транспорт преко ЕУ на руско тржиште”, казао је Ненад Будимировић из Привредне коморе Србије за Н1.

Он каже да је све то снизило цене свињског меса и товљеника. “Србија нема ни логистичке центре где би се прикупљали сви вишкови у производњи.”

Да би се домаћи фармери заштитили од великих играча, као што је немачки Тенис, потребно је направити добре кооперативне, купопродајне и пословне уговоре.

Поклоњена свиња

Домаћи произвођачи не могу да парирају ниским увозним ценама свињског меса. Ситуација у региону је доста слична нашој.

Foto: Goran Jančo, roda.rs

Фото: Горан Јанчо, vecernji.hr

У Хрватској, која је чланица Европске уније, на тржишту се тренутно нуде свиње које нико неће да купи по цени од 93 центи по килограму, док је производна цена 1.2 евра. Цена меса из увоза продаје се по смешним ценама у трговинским ланцима, па домаће свиње нико неће да купи.

У српским трговинским ланцима свињски врат се може пазарити за око 2.8 евра. У Хрватској је ситуација слична, за килограм свињског врата потребно је одвојити 2.13 евра.

Председник Савеза узгајивача свиња у Хрватској, доктор ветерине Горан Јанчо каже да када се од те цене одбије ПДВ, трговачка маржа, трошак транспорта, трошак клања, трошак продаје, маркетинга, онда долазимо до закључка да је то поклоњена свиња. Домаћи произвођачи се не могу носити са таквим ценама.

“Ми покушавамо на све могуће начине тражити алтернативу у продаји свиња, па смо тако приморани због неквалитетне продаје свиња отворити и месару у којој ћемо продавати искључиво свеже свињско месо с наших фарми”, објашњава он за Agrobiz.hr.

Уколико не дође до неке иницијативе, велики број фарми ће се затворити.

Извор: Gdeinvestirati.com

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *