Поред вишеструке и велике привредне вредности, лешник не спада у културу која је уобичајена на просторима Доњег Срема. Међутим, један пример доказује да, поред... Лешник у Срему оправдава своју вредност

Поред вишеструке и велике привредне вредности, лешник не спада у културу која је уобичајена на просторима Доњег Срема. Међутим, један пример доказује да, поред уобичајених пољопривредних култура, засади лешника итекако могу оправдати своју вредност, као и плодну земљу на којој расту.

Плантажа лешника у Прхову стара шест година спада у једине на простору пећиначке општине.

лесник

На 45 хектара плантаже у Прхову простиру се стабла тонде, истарског и истарског дугог лешника, и мало халског џина. Млади засади ениса ове године имаће прве плодове.

Наводњавање системом кап по кап, као и коришћење искључиво стајског ђубрива, несумњиво помажу да се достигну високи приноси. Зимско орезивање и прскање плавим уљем је завршено, као и опрашивање и формирање реса.

Лешник не напада велики број болести и штеточина, па су за заштиту довољна само 3 – 4 третирања. Према речима Станислава Вуковића, инжењера шумарства, на овој плантажи за шест година нису имали већих проблема са болестима, као што су лисне ваши, гриње или црвљивост.

Након пролећних радова, преостаје одржавање земљишта: уредно уклањање корова и вишка младих изданака, одржавање растреситости земљишта као и довољне количине влаге, нарочито током летњег периода.

Извор: http://www.rtv.rs/

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *