Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Планина Рудник идеална за гајење боровнице | Моба
Први већи засади боровнице у Србији настали су пре више од 40 година у околини планине Рудник. Мештани овог краја готово да су боровницу... Планина Рудник идеална за гајење боровнице

Први већи засади боровнице у Србији настали су пре више од 40 година у околини планине Рудник. Мештани овог краја готово да су боровницу заменили засадима ароније која спада у најлековитије биљке данашњице. Међутим последњих година тржиште је показало да већу цену по килограму достижу плодови боровнице.

Поднебље око Рудника, као и места на самој планини пружају готово идеалне услове за гајење скоро свих врсти воћа, па тако и боровнице. Са првим већим засадима боровнице на Руднику кренуло се 70-их година прошлог века.

Данас је ситуација другачија па је Момчило Пауновић, из места Рудник, једини који у овом крају гаји боровнице. Његов засад од 500 стабала годишње даје 1.500 кг овог воћа.

РТВ

„Боровница се врло споро пробија зато што је пре свега скуп садни материјал. Боровница тражи специфичне микро климатске услове. Боровници пре свега земљиште мора да одговара. Она захтева кисело земљиште са пх вредношћу од 4,2 до 5,3“, рекао је Момчило.

За разлику од боровнице, која на тржишту достиже цену између 4 до 5 евра по килограму, вредност ароније последњих година опада. Иако биљка ароније успева скоро свуда а плод има лековита својства, потражња на тржишту није велика. Момчило Пауновић откупљује од својих комшија до три тоне ароније годишње како би могао да прави производе од овог воћа.

„Пре неких седам, осам година када је направљен медијски бум цена ароније је нагло скочила и била је чак и 250 до 300 динара по килограму. Међутим прошле године је откуп био максималних 60 динара по килограму. Људи су направили огромна складишта, ту замрзавају плодове, праве себи трошкове а не могу плодове да пласирају. Ми нисмо ни свесни колико је то лековита биљка и колико може да помогне људима пре свега као превентивно помоћно средство, да не кажемо лек“, додао је он.

Момчило Пауновић почео је да прави производе од боровнице и ароније из хобија. У свом асортиману има ликере, чајеве, сирупе, џемове и компоте од овог воћа. Један је од ретких који прави вина од ароније и боровнице, а такође производи и капсуле са екстратом плода ароније које у себи садрже витамин Б 17. Ипак највише производи матичне сокове.

„Познато је да тај матични сок благотворно делује на цревну и желудачну флору, да регенерише ткиво, изузетно је добар после операција, затим код људи који су боловали од канцера дебелог црева… Чак неки људи кажу да им је помогло да регулишу и крвну слику и крвни притисак. Ја само говорим шта ми људи причају и никако не тврдим да продајем лек. Ја само продајем матични сок који је 100 одсто природан, без додатака било каквог конзерванса, воде, шећера само је благо пастеризован“, објаснио је Момчило.

За његовим производима влада велика потражња. Долазе људи из различитих крајева Србије али и странци. Највише су изненађени лековитим својствима, укусом и природношћу ових једноставних воћних производа.

Извор: http://www.rtv.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *