Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Србија дочекује малинаре света | Моба
У Шапцу ће од 9. до 11. маја бити одржана Десета светска конференција произвођача и прерађивача малине којих се очекује око 300 из 17... Србија дочекује малинаре света

У Шапцу ће од 9. до 11. маја бити одржана Десета светска конференција произвођача и прерађивача малине којих се очекује око 300 из 17 земаља света.

Foto: Thinkstock
Фото: Thinkstock

Циљ је да учесници размене искуства и доприносу већој популаризацији и промоцији малине.Организатор те тродневне манифестације је Пословно удружење хладњачара Србије и Светска организација Произвођача и прерађивача малине (IRO).

Како се наводи у саопштењу организатора, Светска конференција произвођача и прерађивача малине се организује сваке друге године и последње две су одржане у Кини и Чилеу, где је акценат био на спровођењу Програма промоције малине у свету, док је Србија била организатор Пете светске конференције произвођача и прерађивача малине 2006. године, која је одржана на Златибору.

„Циљ Светске организације произвођача и прерађивача малине јесте да се сазнају и примене све могућности за што бољу производњу и пласман малине, омогући поштена конкуренција и реализују заједнички циљеви свих чланица организације, при чему је неопходно радити и на повећању потрошње малине у свету“, рекао је председник Светске организације произвођача и прерађивача малине Антонио Домингез.

Чланови Светске организације IRO – поред Србије су и Аустралија, Бугарска, Канада, Чиле, Кина, Енглеска, Француска, Мађарска, Пољска, Шкотска и САД.

У саопштењу се подсећа да Србија као највећи произвођач и извозник малине у свету на годишњем нивоу произведе 80.000 до 110.000 тона малине и да се то воће извози замрзнуто или прерађено за концентрат и сокове.

„Прошле године Србија је само од малине зарадила 260 милиона евра, што је доводи у позицију највећег извозника малине у Европску унију. Од 60 до 70 одсто домаћег извоза малине реализују чланице Пословног удружења хладњача Србије, а готово све хладњаче чланице Удружења поседују стандарде HACCP и све друге стандарде које захтева тржиште света“, наглашава се у саопштењу.

Извор: http://www.b92.net/

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *