Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Тенис хоће месаре, а не фарме? | Моба
Иако је месецима громогласно најављивано да ће немачки краљ меса Клеменс Тенис доћи у Србију на основу концепта тзв. гринфилд инвестиције и да ће... Тенис хоће месаре, а не фарме?

Иако је месецима громогласно најављивано да ће немачки краљ меса Клеменс Тенис доћи у Србију на основу концепта тзв. гринфилд инвестиције и да ће на четири локације, пре свега у Банату, подићи нове фарме и капацитете за прераду меса, то се изгледа неће догодити, барем не онако како је премијер Србије очекивао и најављивао.

Одступио од плана: Клеменс Тенис (у средини)

Одступио од плана: Клеменс Тенис (у средини)

Овакав обрт је више него изненађујући јер су власти у Србији обећавале још у априлу 2015. године да ће велики немачки произвођач меса уложити чак 420 милиона евра. Причало се да ће добити 15.000 хектара најбоље банатске земље, и то на закуп од 30 година. Калкулисало се да ће Тенисова фарма свиња производити чак четири милиона свиња годишње.

Србија је пре годину дана потписала меморандум о разумевању с немачком компанијом, а Александар Вучић је тада оценио да је то велика ствар за Србију.

Агроекономиста Милан Простран каже да су разговори са Тенисом у Влади Србије наговештавали да ће се прецизнији уговор склопити у јуну ове године, али да је остало доста отворених питања, као на пример шта ће држава пружити немачком краљу меса.

Пољопривредни стручњак Војислав Станковић тврди за „Вести“ да Србији страна инвестиција у месној индустрији – уопште није потребна!

– Доласком великог произвођача меса из Немачке сви домаћи прерађивачи и произвођачи би били угрожени уколико не би ушли у кооперативни однос са њим. Мала газдинства би била уништена. Уверан сам да Србија има све предуслове да покрене квалитетну и јаку месну индустрију. Наше месо не садржи ГМО, што је велика предност. Сматрам да Србији не би требао велики новац за покретање јаке производње меса – уверен је Станковић.

Према његовим речима, домаћа храна је генерално квалитетнија и безбеднија за здравље људи него инострана. Он каже да Србија мора да тражи своју шансу у извозу.

Он мисли да је исплативије извозити месо него кукуруз и друге житарице.

– Још у бившој Југославији месо се показало као исплатива инвестиција. Интересантно је истаћи да је набавка градских аутобуса у то време плаћана нашом чувеном шунком у лименкама – подсећа Станковић.

Компанија Тенис основана је 1971. крај Гелзенкирхена и кроз њен производни ланац годишње прође 17 милиона свиња, а годишњи обрт компаније је 5,6 милијарди евра.

Мерка „Матијевић“

Тенис је заинтересован за куповину највећег ланца месара у Србији – Индустрије меса „Матијевић“. Да су преговори у току потврдио је власник новосадске компаније Петар Матијевић, који је изјавио да ипак није спреман да прода 100 одсто компаније.

Обећања

Приликом последње званичне посете Србији, у фебруару ове године, Тенис је најавио да постоји могућност да купи неког од домаћих произвођача.
– У наредних пет година у Србију ћу уложити чак 300 милиона евра. Ми већ радимо на пројектовању 10 фарми у Србији. Наш долазак никако не значи гушење домаће производње. Напротив, идеја нам је да преузмемо неку постојећу фирму како бисмо отпочели са радом и боље упознали тржиште. Није нам жеља никога да истиснемо са тржишта, већ нудимо свима који се баве свињогојством да се прикључе – рекао је тада Тенис.

Извор: http://www.vesti-online.com

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *