Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Малинари очајни, осигурања не покривају штету од снега у мају | Моба
Снег средином маја, према проценама стручњака, уништио је 30 одсто засада малине на подручју Ариља и Пожеге, док је штета знатно већа у општинама... Малинари очајни, осигурања не покривају штету од снега у мају

Снег средином маја, према проценама стручњака, уништио је 30 одсто засада малине на подручју Ариља и Пожеге, док је штета знатно већа у општинама Нова Варош, Прибој и Пријепоље. Према грубим проценама, штета коју су претрпели малинари у западној Србији процењује се на око 50 милиона евра.

Малинари дигли кредите да засаде малине, а сад немају од чега да их врате

Малинари дигли кредите да засаде малине, а сад немају од чега да их врате

Миљан Томашевић из Пријепоља прошле године засадио је 60 ари малине. Ове године уместо очекиваних осам тона рода имаће тек једну тону малине. Остало је уништио снег средином маја.

„Уложио сам девет хиљада, близу десет хиљада евра у све то, сад се надам хоће ли држава некако да нам помогне. Макар нама младима, на неки начин да нам изађе у сусрет, да неко ко је подигао кредите види да ли можемо да не плаћамо, да сечекамо неку годину дана. Било шта да уради“, пита Томашевић.

У општини Пријепоље снег у мају уништио је од 70 до 80 одсто рода малине. Малинари су се обраћали општини тражећи да се прогласи елементарна непогода, јер чак и они који су било осигурани не могу да наплате штету јер малина не може да се осигура од снега.

„То осигурање не покрива. Тако смо добили информацију. Само се покрива град, удари грома и пожар. А снег не пада у елементарне непогоде“, објашњава ситуацију малинар Адис Тахировић.

На подручју златиборског округа снег је уништио малине на око 600 хектара. Стручњаци кажу да штета може да се умањи заштитним средствима.

„Треба да покушамо заштиту и са прихранама да би што мање смањили утицај тих стресних услова код малина, да би преостали род привели до краја и да би што више смањили негативне утицаје снега“, рекао је Андрија Радуловић из Пољопривредне стручне и саветодавне службе у Ужицу.

Засади малина у златиборском округу, који су претрпели штету од мајског снега, чине скоро 55 одсто производње малина у Србији.

Извор: http://novaekonomija.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *