Продуктна берза: Рекордна цена кукуруза
Пољопривреда 28. маја 2016. admin 0
Укупни промет робе на Продуктној берзи у Новом Саду ове је недеље износио је 1.323 тоне робе што је 22,18 одсто мањи промет у односу на претходну седмицу.
Финансијска вредност трговане робе износила је 26.908.090 динара што је за 21,96 мање него претходне недеље, саопштила је Берза.
Како се наводи у извештају Берзе, кукуруз је у центру збивања.
Своју лидерски статус ова берзанска роба није завредела само по обиму трговања и броју заклучених уговора , већ пре свега због своје ценовне позиције. Забележено трговање током недеље од 18,40 дин/кг без ПДВ, је веома уздрмало ово тржиште и то чак толико да се у понудама од стране продаваца помиње и цена од 19,00 дин/кг. Регистрована цена од 18,40 дин/кг не само да је нови овосезонски рекорд, већ је у односу на цену од пре тачно годину дана већа за читавих 20%. Просечна цена трговања овом робом је на бази 9 закључених купопродајних уговора износила 19,89 дин/кг ( 18,08 без ПДВ), што је недељни раст цене од 1,10%.
Пшеница је статистички посматрано имала највећи недељни ценовни раст, с обзиром да је цена од 19,58 дин/кг (17,80 без ПДВ) за 2,69% већа у односу на просечну цену у претходној недељи. Без обзира на овај податак ова роба губи трку са кукурузом, што само потврђује податак да је од свих берзанских роба једино пшеница на нижем ценовном нивоу у односу на цену у истом периоду прошле године.
Соја је стабилизовала своју цену на вредности 47,30 дин/кг (43,00 без ПДВ), што је на идентичном нивоу као и претходне недеље. То је уједно ценовни пик соје рода 2015. године и према понашању тржишних учесника стиче се утисак да ће се цена у наредном периоду кретати у врло уским распонима управо око ове цене од 43,00 дин/кг.
PRODEX је у порасту, сходно општем расту цена. Ово је десета недеља за редом како берзански индекс расте. На дан 27.05.2016. године берзански индекс износи 213,01 индексних поена, што је у односу на последњи дан трговања у претходној недељи раст за 1,56 индексних поена.
Нема коментара
Оставите први коментар