Сезона брања воћа сваке године незапосленима нуди прилику да зараде новац, али је заинтересованост јако мала. Делом због тога што за дневницу од 1.500... Водич за сезонце: Шта се бере и колика је зарада

Сезона брања воћа сваке године незапосленима нуди прилику да зараде новац, али је заинтересованост јако мала. Делом због тога што за дневницу од 1.500 динара морате да се помучите и до 10 сати на сунцу, а делом и због чињенице да је све теже пронаћи овакве огласе по интернету и омладинским задругама.

traze-se-beraci-malina-isplati-se-misli-zdravo-posluj-pozitivno_1437385660Александар А. (24) из Београда три године је радио као берач малина у околини Ариља и каже да је до посла дошао тако што је по препоруци старијег друга отишао и попричао директно са газдом домаћинства.

„Добио сам преноћиште, храну и 30 динара по убраном килограму. Успевао сам дневно да зарадим око 1.500 динара, а дешава се да у току дана наберем и по 80 килограма па добијем више. Мој савет људима је да оду дирктно у домаћинство и траже посао“, саветује овај млади Београђанин.

Пољопривредна земља попут Србије на лето захтева много радне снаге за брање воћа, поврћа и биља, али из године у годину све мање људи је заинтересовано за овај посао.

Мирослав Киш, председник Управног одбора Асоцијације пољопровредника, за „24 сата“ каже да увек има људи који хоће да раде, али их је тешко натерати да по десетак сати дневно проводе на сунцу.

Брање воћа је сезонски посао који није нимало лак, па иако може да донесе за наше услове добру зараду, није примамљив људима. У Србији се бере јагодасто воће, а то су јагоде и малине, затим трешње, вишње, јабуке, крушке… Ту је и поврће, па су потребни људи за паприку, парадајз, краставац, али и дуван и друге биљке – истиче он.

Јако је тешко говорити о дневници када је овај вид посла у питању, јер се најчешће наплата врши по учинку. Дакле, неко може за сат времена да заради 300 динара, а неко 100, јер се новац даје по килограму убраног плода. Рад у пластенику је можда најмање исплатив, па је дневница око 1.200 динара.

„Искусан малинар може дневно да заради 3.000 динара, а ту је и храна, смештај и превоз који најчешће послодавац ообезбеђује“, каже саговорник листа, истичући да приликом разговора са послодавцем обавезно потврдите да ли су вам ови услови омогућени.

Ипак, за разлику од претходних година, на сајтовима готово да нема огласа за ове сезонске послове. Из Омладинске задруге „Булевар“ Бреда Милић наглашава да они не нуде овакве послове превасходно зато што послодавци такве раднике више не траже на тај начин.

Послодавцима је битно да се ради о искусном и способном раднику, који зна како се посао ради. Наиме, воће мора да се убере у одређеном року, не може месецима да се ради, просто због квалитета самог плода, и зато ово не може баш било ко да ради – наглашава она.

Са овим се слажу и из јагодинске ОЗ „Светозарево“, у којој већ дуго нема оваквих огласа. На наше питање како млади који желе да раде као берачи воћа могу да дођу до овог посла, једини одговор је – преко класичних огласа или директним контактом.

Извор: http://www.poslovnojutro.com

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *