Након 7 дана од почетка интензивне бербе малине на подручју Мачве, и више одржаних састанака са откупљивачима малине, још увек се не зна права... Саопштење Удружења произвођача малине и купине „Мачва“

Након 7 дана од почетка интензивне бербе малине на подручју Мачве, и више одржаних састанака са откупљивачима малине, још увек се не зна права цена откупа рода 2016.

На основу тога, управни одбор је дошао до закључка да је у току покушај манипулације откупном ценом малине. Овим чином откупљивачи покушавају да омаловаже уложени труд и рад произвођача и на тај начин угрожавају квалитетну производњу малине. Наше удружење се залагало за едукацију произвођача у смеру подизања квалитета пољопривредних производа које задовољава све светске стандарде. Самим тим, значајно је повећана цена инвестиција у производњу, а на основу понуђене откупне цене на данашњи дан, од 160 до 180 дин, она не може бити оправдана, те се може очекивати драстичан пад квалитета, који не иде у прилог стварању бренда овог стратешког производа. Чланови удружења сматрају да је нерентабилно улазити у даљу бербу све до бољих услова на тржишту.
Србија, као највећи произвођач малине у свету, на жалост не може да се избори са малверзацијама у трговини малином. С обзиром, да је очекивани род на нивоу прошлогодишњег, а потражња већа, нема разлога да откупна цена буде другачија од лане.

Управни одбор Удружења малинара и купинара „Мачва“

Извор: http://nesvil.com/

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *