Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Заразна болест говеда у Бујановцу и Босилеграду | Моба
Министарство пољопривреде је општине Бујановац и Босилеград прогласило зараженим подручјима, а Пчињски округ угроженим подручјем због појаве вирусне заразне болести говеда, нодуларног дерматитиса или... Заразна болест говеда у Бујановцу и Босилеграду

Министарство пољопривреде је општине Бујановац и Босилеград прогласило зараженим подручјима, а Пчињски округ угроженим подручјем због појаве вирусне заразне болести говеда, нодуларног дерматитиса или квргаве коже. Болест квргаве коже није опасна за људе, ни конзумирање млека и меса. Заразу преносе комарци, муве, крпељи. У три домаћинства где је регистрована зараза, уништена су сва грла стоке, укупно 25 говеда.

Болест коју преносе инсекти први пут се појавила у Србији и лако се шири.

Заразна болест потврђена је у Љиљанцу код Бујановца и Босилеграду, где је уништено укупно 25 крава.

Штала породице Стојковић у Љиљанцу је празна, јер су остали без осам грла стоке. Прве симптоме код једне краве приметили су по повратку са паше – имала је трагове уједа инсекта.

„Кад сам ушла у шталу крава се слабо дизала, нога је била отечена, до зглоба првог, то је било надувено“, каже Весна Стојковић Стоиљковић.

Ветеринарски институт у Нишу утврдио је да је реч о нодуларном дерматитису, зарази која се први пут појављује у Србији.

Вируси се јавио у Африци 2013. године, пренео се у Турску, Грчку, Македонију и Бугарску. Одлуком Владе формиран је Национални штаб за спречавање ширења и искорењивање болести. Током недеље треба да стигне вакцина.

„Врло је незахвално почети вакцинацију пре него што се болест појави, зато што оног тренутка кад почнемо вакцинацију три године не можемо да извозимо“, истиче Драган Гламочић, председник Штаба за ширење болести.

Земље у окружењу забраниле су увоз живе стоке из Србије. Болест није опасна за људе, ни преко меса и млека животиња, али се лако преноси.

„Забрањен је промет живих животиња према Републици Србији, такви камиони не могу да прођу, морају да буду заустављени на контролном пункту и да буду враћени у место порекла“, каже Ненад Петровчић из Управе за ветерину.

Заразу преносе инсекти, комарци, муве, крпељи. Обавеза локалних самоуправа је сузбијање инсеката, а пољопривредници могу прскањем или мрежама у шталама да заштите говеда. Неопходно је и спречавање илегалног шверца стоке.

Извор: http://www.rts.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *