Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
ЕУ забранила увоз говедине из Пчињског округа | Моба
Европска унија је забранила увоз меса говеда, производа и прерађевина из Пчињског округа, док се увоз из осталих делова Србије обавља несметано. Штета по... ЕУ забранила увоз говедине из Пчињског округа

Европска унија је забранила увоз меса говеда, производа и прерађевина из Пчињског округа, док се увоз из осталих делова Србије обавља несметано.

Штета по буџет Србије услед болести квргаве коже још увек не може да се процени јер зараза још траје, истичу у Управи за ветерину Министарства пољопривреде..

Како се наводи у писаној изјави, ЕУ је забранила је увоз у складу са одредбама прописа и то из зоне под рестрикцијама – Пчињски округ, док се из осталих делова Србије увоз обавља несметано.

(Фото: Thinkstock.com)

(Фото: Thinkstock.com)

Третиране говеђе коже (усољене) могу у ЕУ ако потичу изван Пчињског округа. Ограничења промета везано за болест квргаве коже за било коју државу односе се искључиво на говеда, биволе, дивље преживаре и њихове производе, објашњавају у министарству.

Што се тиче региона, у Босну и Херцеговину може се извозити са целе територије Републике Србије, и то сви производи од меса који у себи не садрже месо говеда.

Надлежни орган БиХ је забранио увоз говеда, меса говеда и производа од меса говеда са целе територије Србије. Може се извозити млеко и производи од млека који су термички обрађени минимално 720 С (пастеризација).

Третиране говеђе коже (усољене) могу у БиХ изван зоне ограничења – Пчињски округ, наводе у министарству. У Црну Гору могу се извозити говеда за клање, месо и производи од меса, третиране коже (сољене) уколико потичу изван Пчињског, Јабланичког, Топличког, Рашког, Расинског, Нишавског и Пиротског округа.

Такође се може извозити млеко и производи од млека који су термички обрађени минимално 720 С (пастеризација), изван зоне ограничења (Пчињски округ). У Македонију може се извозити месо говеда и производи од меса говеда, као и млеко и производи од млека која не потичу из зоне ограничења.

Надлежна служба Македоније одобрила је из Пчињског округа извоз млека и производа од млека, који су термички обрађени, а забрањен је увоз говеда са целе територије Србије. Закључно са јучерашњим даном, број сумњивих грла на обољење „нодуларни дерматитис“ је 18 говеда, а на хумани начин је лишено живота 60 говеда на зараженим газдинствима.

Кључне мере за сузбијање болести су рана идентификација и брза детекција узрочника болести, забрана кретања, спречавање илегалног транспорта животиња, уз примену вакцинације, високе био-сигурносне мере на газдинствима, са активним сузбијањем инсеката, уз активни надзор и непосредно лишавање живота животиња у инфицираном газдинству.

Све мере Министарство пољопривреде и заштите животне средине и Управа за ветерину су предузели, осим вакцинације животиња која ће започети одмах када вакцина буде испоручена из „ЕУ банке вакцина“ Србији.

Процедура испоруке је у току, наводе у министарству.

Саветник председника Владе Србије и председник владиног Оперативног штаба за координацију примене мера за спречавање, сузбијање и искорењивање те болести Драган Гламочић рекао је јуче Тањугу да је Европска комисија одобрила Србији 50.000 доза вакцина против болести квргаве коже (нодуларни дерматитис), па се од понедељка може очекивати почетак вакцинације говеда.

Влада Србије је, такође омогућила набавку додатне количине вакцина од 400.000 доза.

Гламочић каже да се може очекивати да за 10, а најкасније 15 дана, почне вакцинација угрожених региона, док ће захваљујући донацији од 50.000 доза бити вакцинисана два заражена подручја- Пчињски и Јабланички округ.

Нодуларни дерматитис – болест квргаве коже – је вирусно обољење искључиво говеда и бивола, ендемски присутно у Африци и на Средњем истоку, одакле се 2013. године проширило на Турску, прошле године на Грчку, а почетком ове године и на територију Бугарске и Македоније.

Болест се не преноси на људе и нема опасности по здравље људи.

Министарство пољопривреде и заштите животне средине прогласило је територије општина Бујановац и Босилеград зараженим подручијима, а територију Пчињског управног округа угроженим подручјем од заразне болести нодуларни дерматитис.

Уобичајени симптоми код говеда су чворићи који се после неколико дана претварају у красте или ране на кожи, отицање ногу, кашаљ, обилно цурење из носа, излучивање пљувачке, сузење очију, инфекција ока и грозница. Оболела животиња је исцрпљена, одбија да једе и мршави.

Извор: http://www.b92.net

 

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *