Црна Гора и БиХ забраниле увоз говедине и млека из целе Србије, а Македонија и ЕУ само из заражених регија због обољења квргава кожа.... ОПАКА СТОЧНА БОЛЕСТ: Србија губи милионе евра због јавашлука

Црна Гора и БиХ забраниле увоз говедине и млека из целе Србије, а Македонија и ЕУ само из заражених регија због обољења квргава кожа. Министарство пољопривреде криво јер није на време набавило вакцине, тврде у Ветеринарској комори

Србија ће, услед забране извоза млека и говедине због вирусног обољења квргава кожа, које напада говеда, грубом рачуницом, месечно губити од око пет милиона евра.
stoka-krava-krave-foto-shutterstock-1465760116-927581

Како кажу саговорници Курира из Ветеринарске коморе Србије (ВКС), овај трошак је могао да буде знатно мањи да је Одељење здравствене заштите при Министарству пољопривреде, с Будимиром Плавшићем на челу, правовремено реаговало и радило на превенцији болести кад се зараза појавила у суседној Бугарској и Македонији.

– Нодуларни дерматитис вирусно је обољење које је било карактеристично пре свега за Африку. Међутим, пре неколико година ова болест се из Египта најпре проширила на Блиски исток, а онда 2013. године преко Турске у Европу. Преко Грчке, Бугарске и Македоније стигла је и до  Србије. Одељење здравствене заштите није ништа предузело све док болест није регистрована у јуну – каже за Курир Милан Ђорђевић, члан Оперативног штаба владе РС за сузбијање нодуларног дерматитиса у име ВКС.

Ђорђевић истиче да се, због незаинтересованости и лоше процене овог одељења, каснило и с набавкама вакцина које су могле знатно да умање штету.

Лоша процена

– У Србији има око 920.000 говеда, а од ЕУ смо добили 50.000 бесплатних вакцина, док је Македонија, која има око 250.000 говеда, у априлу добила помоћ од око 150.000 доза. Да је Србија на време упутила захтев, вероватно би и она добила већу помоћ – закључује Ђорђевић, који напомиње да је, са друге стране, Влада Србије добро реаговала и по сазнању о избијању заразе обезбедила новац за набавку додатних вакцина.

С друге стране, Мирослав Стојшић, бивши начелник републичке ветеринарске инспекције, сматра да запрашивање комараца и дезинсекција нису обављени на време, као ни да вакцинација неће бити од велике помоћи.

– Тамо где су два заражена грла, убија се по седам-осам здравих говеда, само да би се увела вакцинација са којом треба бити опрезан. Ако је тачно, као што се тврди, да су реакције биле благовремене, како то да се зараза шири на све више округа? – пита Стојшић.

Губици

Иначе, у Црној Гори и БиХ је забрањен увоз говедине и млека из Србије, док је у Македонији и ЕУ забрањен увоз из заражених регија у Србији. Према подацима Привредне коморе Србије, наша земља је за прва четири месеца 2016. извезла млека и млечних производа од 9,6 милиона евра, живих говеда у вредности од 10 милиона евра, а свежег или расхлађеног меса од око 1,5 милиона евра.

Уколико се болест не искорени, Србија бесповратно губи пет милиона евра сваког месеца.

Ветеринарска комора Србије
КРИЛО СЕ ОД СТРУКЕ И ЈАВНОСТИ

И Давор Шашић, председник Ветеринарске коморе Србије, сматра да је требало много више урадити на превенцији и упозорава на неопходност враћања ветеринарске службе у оквире Закона о здравственој заштитии.

– Нису на време припремане ветеринарске службе. Поред тога, ни Ветеринарска комора Србије ни јавност нису били благовремено обавештени о овој зарази како би могли да се припреме – наводи Шашић.

Ексминистар Драган Гламочић
Могло се и брже реаговати

Драган Гламочић, бивши министар пољопривреде и актуелни председник Оперативног штаба за координацију примене мера за сузбијање и искорењивање нодуларног дерматитиса, каже да је до сада успавано 80 говеда, а да се сумња да је још 200 оболело.

– Влада је одмах реаговала и оформила овај штаб. Неке процедуралне ствари могле да се обаве раније – наводи Гламочић.

Аутор: Р. Кантар,Н. Лопичић,Фото: Shutterstock,Фото: Дадо Ђилас

Извор: http://www.kurir.rs/

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *