Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Болест „квргаве коже“: Ситуација тешка, али под контролом, уништено 465 говеда | Моба
Саветник председника Владе Србије Драган Гламочић изјавио је да је болест „квргаве коже“ говеда у Србији под контролом, али да је ситуација и даље... Болест „квргаве коже“: Ситуација тешка, али под контролом, уништено 465 говеда

Саветник председника Владе Србије Драган Гламочић изјавио је да је болест „квргаве коже“ говеда у Србији под контролом, али да је ситуација и даље критична, као и да је до сад уништено око 465 грла стоке.

Он је новинарима у Привредној комори Србије, где је одржана заједничка седница групација и надлежних институција поводом актуелних дешавања у говедарству, рекао да тренутно има око 70 сумњивих грла, а да се болест појавила у 12 општина, односно четири округа.

bolesne„Болест је под контролом, није пробила даље на територију Србије, што је добра вест“, рекао је Гламочић и додао да су екипе на терену и да се вакцинишу и заражена и угрожена подручја, као и велике фарме као што је ПКБ.

Он је рекао и да се у четвртак отвара нови тендер за набавку 600.000 доза вакцине и да се у наредих 10 до 15 дана очекује нова испорука.

Гламочић је поручио да „не смемо спавати“ и да је и даље критично, нарочито док не буде завршена вакцинација целе територије, јер стварање имунитета и након вакцинације траје 10 до 15 дана.

„Наредних месец дана ће бити јако киртично, али и након тога морамо да се пазимо“, рекао је он.

Према његовим речима, мора постојати строга контрола транспорта животиња, јер болест може да се појави било где.

Гламочић је рекао и да се штета пољопривредницима редовно исплаћује и нагласио да је ово шанса да током вакцинације сва грла уђу у легалне токове.

Вршилац дужности директора Упаве за ветерину Ненад Петровић рекао да су ветеринарске службе на терену, да добро раде и да је у неким подручјима већ завршена комплетна вакцинација.

Председник удружења за пољопривреду у ПКС Ненад Будимовић истакао да болест говеда може изазавати велики штету за произвођаче млека и јунећег меса, али да је још рано за процене.

Истакао је и да најбитније да се поштују све превентивне мере и да се спречи транспорт животиња и ради дезинсекција и дезинфекција.

„Пољопривредницима саветујем да побољшају исхрану стоке, јер добробит животиња мора да буде на првом месту“, рекао је он.

Будимовић је најавио и да је план да се кроз регионалне привредне коморе фармерима кроз дијалог објашњава шта треба чинити.

Нодуларни дерматитис је вирусно обољење искључиво говеда. Болест се не преноси на људе и нема опасности по здравље људи.

Извор: http://www.novosti.rs/

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *