Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Пресушивање мизерно јефтиног млека | Моба
Егзистенција мештана маленог севернобанатског насеља Сигет ослања се на млечно говедарство, које је укорењено на испаши на пашњацима што окружују село. У Сигету живи... Пресушивање мизерно јефтиног млека

Егзистенција мештана маленог севернобанатског насеља Сигет ослања се на млечно говедарство, које је укорењено на испаши на пашњацима што окружују село.

siget_krave_sa_ispase_img_3316

У Сигету живи мање од 200 душа, а на испашу се сваког јутра испраћа и предвече дочекује око 300 говеда, махом крава музара. Када се томе додају и краве које су на фармама неколицине домаћина, у селу се стигне до изванредног просека од скоро две краве по становнику, али овдашњи домаћини су већ дуго очајни због мизерне цене млека.

– Стање је сваким даном све теже – предочава Илија Вранковић, док сачекује краве са пашњака. – Дошли смо скоро у безизлазну ситуацију. Уцењени смо да морамо да радимо за веома мале паре. Стигли смо до цене од 20 динара за литар млека који испоручујемо.

Сточарима из Сигета истеривање говеда на испашу олакшава неповољне прилике, јер у сезони испаше седам-осам месеци јефтиније прехрањују краве и јунице, пошто су трошкови за пашарину и плату чобана ипак подношљиви. Они који хоће да помузу више, ујутру и увече исхрану музара појачају којим килограмом прекрупе, међутим, изгледа да све то није довољно. Питамо, шта то значи и куда ниска цена млека води млечно говедарство, а Вранковић узвраћа да је његов први комшија већ продао свих 12 крава!

– Комшија се отарасио крава, а и ми остали се прерачунавамо из дана у дан. Снабдевачи смо “Мокрин млека” из Мокрина. Тражимо већу цену, а власница једноставно одговара да не може да плати више. Млеко нам се не плаћа на основу квалитета него по литри, па колико добијемо. Млекара нам каже да не може да плати више, а ми не знамо докле ћемо издржати. Проблем је и што је Суботичка млекара, која овде има откупно место, одбацила мање произвођаче, па смо сви стицајем околности морали да се преоријентишемо на испоруку “Мокрин млеку”. Ниском откупном ценом смо уцењени, а избора немамо – јада се Вранковић.

Крава у Сигету има, али због откупне цене јефтино млеко пресушује из домаћинстава која више нису у стању да се изборе са неповољном рачуницом и нерентабилном ценом млека.

– Политика слободног увоза млека постиже пун негативни ефекат на нас произвођаче. Сада је то већ осетно, а крајњи резултат ће тек бити поражавајући. На овакав начин села ће се и даље гасити – упозорава Вранковић.

У ситуацији када на тржишту млека најгоре пролазе мали произвођачи, јер други скидају кајмак, Драгомир Момић (78) је пресекао и 31. јула обавио задњу испоруку млека. Одувек је био мали произвођач, јер је у домаћинству држао две до пет крава. Млеко је испоручивао пола века, уредно, каже, чува књижице са евиденцијом о испоруци млекарама “Северни Банат” из Новог Кнежевца, Сенћанској млекари и Суботичкој млекари.

– Остала је још једна крава, а и њу ћемо продати, чим наиђе муштерија. Све се у последње време превалило на аграр. Обезвређен је паорски труд, посебно нас мањих газдинстава – вели Момић.

Сигет је по последњем попису бројао око 80 домаћинстава, при чему је откупној станици Суботичке млекаре, сада испостави “Имлека”, млеко испоручивало четрдесетак произвођача. Књига је спала на четири-пет произвођача са испоруком око 250 литара дневно. Питање је месеца, или дана, када ће се откупно место затворити. А у Сегету још памте када се млекарама са откупног места, у нека срећнија времена, испоручивало и 3.000 литара млека дневно, а сећају се и периода када су прилике и рачунице биле знатно повољније, па није било разлога за јадиковања.

И поред суморне слике млечног говедарства Гојко Новковић (37) гаји више оптимизма, због чега се и определио за породични живот у Сигету и бављање пољопривредом, ратарством и сточартсвом.

– Држава би морала више да нас подржи конкретним подстицајним мерама, како би могли да економично привређујемо и опстанемо – каже Новковић. – Имам 20 крава на мужи и дневно испоручујем 200 литара млека, а укупно је реч о 50 грла крупне стоке, од чега је у тову седам-осам јунади. Тренутно обрађујемо у нашем домаћинству и 120 јутара ораница, комплетирана је механизација за све послове од сетве до жетве. Добар део ратарске производње подређен је сточарству, без којег нема опстанка. Нема спора да је цена млека катастрофална, али некако преживљавамо,трпимо и мислимо да ће сутра бити боље. Немамо куд, јер будућност видимо на селу…

Милорад Митровић

Извор: http://www.dnevnik.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *