Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Шампионка 35. изложбе крава у Лајковцу је Фрида Пољопривредне школе Ваљево | Моба
Шампионка јубиларне 35. изложбе приплодних говеда сименталске расе одржане у Лајковцу је крава Фрида Пољопривредне школе са домом ученика Ваљево.   Млечност грла у... Шампионка 35. изложбе крава у Лајковцу је Фрида Пољопривредне школе Ваљево

Шампионка јубиларне 35. изложбе приплодних говеда сименталске расе одржане у Лајковцу је крава Фрида Пољопривредне школе са домом ученика Ваљево.

 

sampionka-i-funkcioneri-765x510Млечност грла у другој лактацији је 6.609 литара са 3,82 одсто млечне масти. То је друга узастопна победа Пољопривредне школе, која доказује да је досегла изузетан квалитет у гајењу приплодних говеда. У категорији крава за најбоље грло проглашена је Мира власника Видосава Читаковића из мионичког села Горњи Мушић, најквалитетнија првотелка је грло Лара Милана Милаковића из Мратишића, док је шампионка међу јуницама Јана Славољуба Ћатића из Јабучја. Најбољу колекцију крава извео је Видосав Читаковић, док је најквалитетнија колекција јуница Милана Милаковића из Мратишића. Признање за апсолутног шампиона изложбе, уведено ове године, припало је Марку Милосављевићу из Дучића, чувеном одгајивачу сименталаца, вишеструком победнику Новосадског сајма и учеснику свих 35 изложби у Лајковцу. На изложби је преко 40 сточара представило 132 приплодна грла.

Посебно признање за развој сточарства припало је Милошу Јанићу из Пепељевца, учеснику свих 35 изложби и некадашњем апсолутном шампиону Новосадског сајма. Центар за пољопривреду специјалну плакету је уручио Живораду Бојичићу, дугогодишњем функционеру Општине Лајковац и овогодишњем председнику Организационог одбора, за изузетан допринос организацији регионалних изложби приплодних говеда сименталске расе. Најлепша слика виђена је пре проглашења победника, када је организатор најмлађим члановима породица фармера-сталних излагача доделио мале статуе говечета, чиме је симболично желео да покаже да сточарска производња има будућност у колубарском крају.

На простору будућег „Агробизнис центра“ изложбу је отворио председник Општине Лајковац Андрија Живковић:img_0007_resize

– Нема много градова и општина у нашој земљи, па и шире, који се могу похвалити манифестацијом која траје три и по деценије без прекида. Управо је Лајковац једини који ни у најтежим временима није одустао од ове ревије блага и домаћинског поноса. Не заборавимо да је колубарски крај чак и у доба турске владавине успевао да тргује говедима и свињама, а да је по ослобођењу од Отоманске империје управо ова привредна грана успела да Србију економски подигне из пепела и поведе је у будућност, међу слободне и самосталне европске државе, које је више, иако малу али поносну, као озбиљан фактор у сточарству и говедарству нису могле занемарити. Сељак који је у власништву имао колубарско говече сматрао се имућним и богатим, а његова породица угледном и чувеном. И сада су лајковачка општина и колубарски крај богомдани за узгајање колубарске расе, што овдашњи Центар за пољопривреду, са ветеринарском службом и Центром за осемењавање, није пропустио, већ је успео да постигне резултате који се могу поредити са најгласовитијим земљама конинента, које су у томе одавно предњачиле. На овоме се неће стати, а посебно радује чињеница да међу излагачима има велики број младих, па и деце, што је гарант да ће се у овом послу напредовати и да се ватра на кућном огњишту колубарског сељака никада неће угасити. Општина Лајковац, као и држава, све ће учинити да произвођачима сименталске расе пружи сваку подршку и стимулацију која је у њеној надлежности, са жељом да ова племенита традиција никада не престане те да се у идућој и наредним годинама истим поводом видимо у још већем броју – поручио је председник Живковић.

Комисијом за оцењивање председавао је др Радивоје Ђурђевић из Сточарско-ветеринарског центра Велика Плана. За шампионку изложбе награда је била 30.000 динара, за најквалитетнију краву 25.000, најбоља првотелка награђена је са 22.000, док је шампионка у категорији јуница освојила 20.000. Адекватним новчаним износима награђене су  и по три пратиље у свим категоријама, као и колекције. Пехаре и новчане награде су додељивали председник Општине Андрија Живковић, председник СО Лајковац Живорад Бојичић, начелник Колубарског округа Горан Миливојевић, заменик председника општине Мионица Милован Лекић. директор Ветеринарског центра Лајковац Малиша Максимовић и директор познате лајковачке фирме „Ива-аграр“ Живорад Лазаревић. Поклоне за шампионе у свим категоријама обезбедили су Сточарско-ветеринарски центар Велика Плана, Земљорадничка задруга „Ваљево“, Сточарско-ветеринарски центар Крњача и „Беркоф тим“.

Генерални покровитељ традиционалне смотре колубарских сточара је Општина Лајковац, организатори Oпштинa Лајковац, Општина Мионица, Централно удружење одгајивача говеда сименталске расе, Удружење одгајивача говеда сименталске расе Колубарског округа „Колубара“ и Центар за пољопривреду Лајковац. Лајковачка изложба је једина у Србији која се одржава 35 година без прекида, а сврстана је и у Европски календар изложби крава и јуница сименталске расе.

Извор: http://www.lajkovac.org.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *