КРАВА Рада, власника Марка Милосављевића из Дучића код Мионице, шампионка је 32. изложбе приплодних говеда сименталске расе „Колубара 2013“, која је одржана у Лајковцу и која се убраја међу највеће смотре те врсте у Србији. За 305 дана шампионка Рада дала је 6.172 литра млека са 3,96 процената млечне масти.Марко Милосављевић из Дучића са шампионком Радом

Познати фармер Марко Милосављевић имао је и најбоље колекције првотелки и биковских мајки. Његова грла на изложби су освојила и појединачне награде – Фајла је проглашена за прву пратиљу међу првотелкама, а Србијанка је трећа пратиља у категорији јуница.

– Узгајам 44 грла сименталске расе, 24 музне краве и 20 јуница – каже Марко Милосављевић, који на изложби учествује од њеног оснивања. – Захваљујући помоћи стручњака Центра за пољопривреду из Лајковца, Велике Плане и Крњаче, имамо најквалитетније сименталке. У домаћинству нас је осморо, већ четврта генерација бави се сточарством.

Шампионка међу кравама је Маза, власника Видосава Читаковића из Горњег Мушића код Мионице, која је за 305 дана дала 5.324 литра млека, са 3,98 процената млечне масти. Мазина прва пратиља је Аси, Милете Тришића из Врачевића код Лајковца, друга је Мици, Живомира Марковића из Стрмова код Лајковца, а трећа Златуља, Слободана Грбића из Доњег Мушића код Мионице.

ПРИЗНАЊА НАЈКВАЛИТЕТНИЈУ колекцију крава имао је Видосав Читаковић из мионичког села Горњи Мушић, а јуница Војин Јеротић из Врховина код Мионице. Специјалне награде Општине Лајковац добили су Александар Жујовић из Врачевића за 100.000 литара млека предатих за годину дана и Милош Јанић из Пепељевца, за учешће на све 32 изложбе сименталаца.

Међу првотелкама, шампионка је Беба, власника Милоша Блажића из Јабучја код Лајковца, прва пратиља је Фајла, Марка Милосављевића из Дучића, а друга Сара, Слободана Новаковића из Табановића код Мионице. У категорији јуница, за шампионку је проглашена Каћа, Војина Јеротића из Врховина код Мионице, њена прва пратиља је Ема, Милана Милаковића из Мратишића код Мионице, друга је Војана, Миљка Петровића из Табановића код Мионице, трећа Србијанка, Марка Милосављевића из Дучића, а четврта Павлина, Слободана Новаковића из Табановића код Мионице.

– Ова изложба не може протећи да не поменемо важне догађаје и заслужне људе, Велики рат и Колубарску битку, којима се стогодишњица ближи, када је колубарско говече износило топове на положаје, а народ спасавало од буквалне глади – рекао је Живорад Бојичић, председник Општине Лајковац.

Било је изложено 135 грла сименталске расе – 55 крава, око 50 стеоних јуница, те 26 првотелки.

Извор: http://www.novosti.rs