Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Рекордан род кукуруза ове године, а ратари ипак забринути | Моба
Ове године рачуна се на рекордан принос кукуруза – око осам тона по хектару. Очекује се и здрав и квалитетан род, а оно што... Рекордан род кукуруза ове године, а ратари ипак забринути

Ове године рачуна се на рекордан принос кукуруза – око осам тона по хектару. Очекује се и здрав и квалитетан род, а оно што брине ратаре јесте цена која је на шестогодишњем минимуму. Велика понуда на светском тржишту смањује и зараду, што је довело до рекордно малог промета на Продуктној берзи у Новом Саду прошле недеље. Ипак, квалитетан род српског кукуруза отвара нам врата за извоз вишкова на тржишта Јужне Кореје, Африке, Блиског и Средњег истока, Европске уније.

Ред сунца, ред кише погодовали су кукурузу засејаном на око милион хектара. Зато се и очекује да ће бити обрано око осам милиона тона. Цена златног зрна је, међутим, испод сваког очекивања.kukuruz-i-uzgoj-kukuruza

„Тренутна цена кукуруза креће се на нивоу између 13,80 и 14,20 динара по килограму без ПДВ-а са чак неким назнакама да би у неком наредном периоду и та цена могла да склизне нешто испод тих нивоа“, каже директор Продуктне берзе Нови Сад Жарко Галетин.

Та прогноза највише брине оне који су највише и уложили. Милан Каленовић задовољан је родом кукуруза на 11 хектара.

„Ценом једино нисмо задовољни јер је почела да пада пред бербу. Сад се нешто спомиње 13 динара по килограму, што је јако мала цена“, истиче Милан Каленовић из села Томашевац код Зрењанина.

Квалитет овогодишњег рода је очекивано добар.

„Што се тиче присуства патогена и афлатоксина, није примећено његово присуство и очекујемо да ће овогодишњи род кукуруза бити сасвим задовољавајући што је гаранција за успешно храњење стоке овде у Србији и за одређене количине које су намењене за извоз“, напомиње Живота Јовановић из Института за кукуруз из Земун поља.

А за извоз би требало да остане око три милиона тона. Питање је да ли ће светско тржиште, које је већ претрпано, моћи да откупи и српски кукуруз.

„Ми сада имамо још један проблем а то је низак водостај на Дунаву, посебно у доњем току између Бугарске и Румуније где нам и сада барже стоје. Ми у овом тренутку у нашим лукама товаримо између 50 и 70 одсто носивости баржи што поскупљује превоз и такође утиче на домаћу цену“, указује Вукосав Саковић из Удружења „Жита Србије“.

До сада су продали свега 500.000 тона овогодишњег рода.

„Са кукурузом у нашој земљи почињемо са продајом у мају месецу, међутим наши произвођачи су доста конзервативни, чекају жетву. Ове године су због тога сви изгубили, изгубили су произвођачи јер смо у мају месецу имали цену од 154 евра по тони на Дунаву, у овом тренутку имамо само 127 евра по тони“, напомиње Вукосав Саковић из Удружења Жита Србије.

Директор Продуктне берзе из Новог Сада Жарко Галетин сматра да је једина добра препорука пољопривредним произвођачима да кукуруз беру у клипу, да га не комбајнирају одмах и да га не круне.

„Препорука је и да га лагерују у сопствена складишта, у чардаке, да сачекају неки бољи период“, напомиње Галетин.

И поред лоше цене добар принос могао би да утиче на то да се кукуруз следеће године посеје на више хектара.

Извор: http://novaekonomija.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *