Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Извоз свињетине и даље под знаком питања | Моба
Србија је једина земља у региону која због вакцинације против свињске куге не извози свињско месо. Иако је било речи да ће вакцинација бити... Извоз свињетине и даље под знаком питања

Србија је једина земља у региону која због вакцинације против свињске куге не извози свињско месо. Иако је било речи да ће вакцинација бити укинута почетком ове године, то се ипак није догодило.

svinja 6

Многи стручњаци тврде да сточари то не би дочекали спремно, док сточари мисле да се на тај тренутак припремају годинама. На њега ће, ипак, сачекати још неко време, а до тада би требало да преуреде и припреме своје објекте, али и промене неке навике.

“Са оваквим објектима и животињама у њима, биће врло тешко”, каже Милан Милосављевић из Ветеринарско-специјалистичког института у Јагодини.

“Али, све је изводљиво уз одговорајуће адаптације самих објеката и расног састава. Када је реч о вакцинацији, она може да се прекине, али мора да се уради припрема која је неопходна да не би дошло до евентуалног избијања свињске куге”, објашњава Милан Милосављевић.

Најпре је важно кренути од хигијене објеката, она није скупа и на томе не би требало да штеди ниједан сточар. Редовна дезинфекција, дератизација и дезинсекција би требало да буду уврштене у годишњи распоред сваког узгајивача, било да у обору чува свиње за своје потребе или за тржиште.

Без обзира на то да ли ће вакцинација бити укинута или не, многи сточари већ у овом тренутку озбиљно размишљају када је у питању производња товљеника ове године. Они мањи, свој кућни буџет попуњавају другим приходима.

Свакако треба знати да је од тренутка укидања вакцинације, па до извоза нашег меса, потребно да прође најмање три године.

Извор:  http://bif.rs/, еКапија, Б92

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *