Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић изјавио је да је у плану да обавезна вакцинација против свињске куге буде укинута од јуна ове године. „Ми... Недимовић: Од јуна укидање обавезне вакцинације против свињске куге

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић изјавио је да је у плану да обавезна вакцинација против свињске куге буде укинута од јуна ове године.

„Ми планирамо да укинемо обавезну вакцинацију и кренемо у процес мониторинга са ЕУ, који ће трајати две до три године, како би се они уверили да је нестала опасност од развоја куге“, рекао је Недимовић.

Према његовим речима, након тог Србија би могла да продаје свеже месо и на тржишту ЕУ.

Недимовић је рекао и да приликом продаје ПКБ-а неће само цена бити доминантан фактор, већ и друге компоненте, и додао да ће његово министарство инсистирати на очувању сточног фонда.
NEDIMOVIC_620x0
Према његовим речима, важно је да се задржи и што већи број запослених.

Говорећи о законској процедури око промета ГМО, као и да ли је то услов за чланство у ЕУ и Светској трговинској организацији, Недимовић је навео да ће држава о томе донети одлуку након стручног мишљења. „Ми ћемо формирати Савет за безбедност хране који ће нам дати смернице шта ГМО носи позитивно, а шта негативно и каква наша перцепција Србије треба да буде“, објаснио је Недимовић.

На питање ли су услови огласа за закуп земљишта кројени према немачкој компанији Тенис и другим великим компанијама, он је рекао да то није тачно и додао да је суштина да се развије прерађивачка индустрија које последњих 15 година готово да није било, поготово не кроз гринфилд инвестиције.

Недимовић је рекао за Блиц и да је конкурс још отворен и да не зна да ли ће Тенис конкурисати.

„У овом тренутку таква апликација још није стигла“, прецизирао је српски министар пољопривреде.

 

Извор: http://www.novosti.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *