Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Од руколе до босиљка у свом дому | Моба
Гајење салате и зачинског поврћа у стану: Прихрана се обавезно обавља течним органским ђубривима, евентуално уз додатке аминокиселина. Ако постоји воља, успех неће изостати.... Од руколе до босиљка у свом дому

Гајење салате и зачинског поврћа у стану: Прихрана се обавезно обавља течним органским ђубривима, евентуално уз додатке аминокиселина. Ако постоји воља, успех неће изостати.

Свега три недеље након сетве семена у посуде, потребно је да почнемо са првом бербом младих изданака или првих листова поврћа. Све можете одрадити у стану, покрај прозора, или сте спремни да скоцкате полице са ЛЕД осветљењем и ето потребних услова за успешно узгајање беби-поврћа.

Ако постоји воља, онда ево неколико савета да успех не изостане…

Потребна је просторија са температуром од 15 степени па навише. Савршено 20 до 25 степени. Прозор или светларник су одлично место, јер природно светло је заменљиво, али далеко боље. Могуће је направити полице, и поставити светиљке, тако да биљке имају добру светлост. Зависно од врсте, светиљке поставити непосредно изнад саксије, 20 до 60 цм изнад биљака. Боље је користити сандучиће или обложене гајбице, контејнере, него више малих саксија.

Одабрати нетретирано семе, по могућности из органског узгоја или домаће произведено. Одабрати три или четири врсте, јер је комбинација најпогоднија, мада свакако избор је на вама. Супстрат за сетву мора бити органски и сертификован, никако насумице узета земља. Заливати свакодневно млаком и одстајалом водом. Прихрана обавезно течним органским ђубривима, евентуално уз додатке аминокиселина.

Рукола, је свакако најзахвалнија када је прича о гајењу у кућним условима. Семе брзо и лако клија, биљка се често може резати, и брзо се обнавља. Богата је горким материјама и хлорофилом. Поседује магнезијум, гвожђе и микроелементе. Користи се као додатак салатама, јаке је ароме.

Цвекла се свакако не користи само ради меснатог корена. У овом случају је баш захвална, лако клија, брзо расте и редовно се могу брати црвенкасти листићи. Слаткастог је укуса. Мека и погодна као додатак за салате или мултивитаминске напитке. Богата калијумом, магнезијумом и гвожђем.

Зелена салата је наравно основа када је ова тема у питању, постоји велики број врста и облика салата. Црвенолисне, зеленолисне, хрскаве или путер-меке, као и горкастог укуса или сладуњаве. Поред тога што су декоративне, богате су биљним млеком, чије материје имају вишеструку корист у исхрани. Лако клија, обилно даје нове листове, а може се резати редовно и обилно.

Босиљак је додатак у овој теми, јер поред улоге ароматичне и лековите биљке, савршено се уклапа у разне салате или додатке јелима. Црвенолисни или зеленолисни, лимунски или тајландски, ствар је укуса и избора. Лако расте и дуго се може резати.

Извор: http://www.rtv.rs/

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *