Европски парламент изгласао је приговор на одобрење за стављање на европско тржиште производа од ГМО кукуруза. Реч је о кукурузу биотехнолошке компаније Сингента. Одобрење... ЕУ ипак није спремна за ГМО :  „не“ за кукуруз

Европски парламент изгласао је приговор на одобрење за стављање на европско тржиште производа од ГМО кукуруза.

Реч је о кукурузу биотехнолошке компаније Сингента. Одобрење се не односи на узгој, већ на продају хране и сточне хране која садржи тај кукуруз.

„Противим се овом одобрењу јер је већина грађана ЕУ и Хрватске против ГМО производа. Осим тога, тај кукуруз је отпоран на хербициде из класе глифосата што значи да његов узгој повећава употребу контроверзног хербицида. Парламент је досад изгласао приговор на свако ново одобрење ГМО хране од стране Комисије јер сматрамо да је систем одобрења неправедан, „казала је тим поводом еурозаступницима Биљана Борзан, како је саопштено из њеног кабинета.

Према истраживању које је канцеларија еурозаступницима Борзан провео у Хрватској, 73,4 одсто испитаника изјавило је да их забрињава ГМ храна. Да немају проблема са ГМ храном, изјавило је 15 одсто испитаника, док их 11,6 одсто није могло дати дефинитиван одговор.

„Ти подаци показују да је хрватска јавност врло негативно расположена према ГМ храни и сви који их представљају то би требало да поштују. Утолико ми није јасно зашто су представници Министарства пољопривреде недавно гласали уздржано када се у Комисији одобравао узгој нових ГМО култура. Добила сам велики број порука забринутих грађана, све сам их упутила на министра пољопривреде јер су по његовим упутствима гласали службеници, „појаснила је.

Код одобрења сваког новог ГМО на тржишту ЕУ државе гласају преко својих службеника у Сталном одбору за биљке, животиње, храну и животињску храну унутар Комисије, али им је потребна квалификована већина, што је отприлике 20 држава. Од 2003. државе никад нису успеле да прикупи квалификовану већину „за“ или „против“ и Комисија у том случају мора пресећи и донети одлуку.

Хрватска је до сад била у групи земаља које су гласале против одобрења. Но у марту, при гласању о одобрењу ГМО сорте кукуруза (Бт11 Сингента и 1507 Дупонт Пионир) и реауторизацији постојећег ГМО семена Мон 810 (Монсанто) за узгој, представници министарства пољопривреде су били уздржани.

„Када то одобрење дође на дневни ред Парламента, гласаћу за приговор на одлуку Комисије јер је мој посао да ЕУ ради за људе, а они очигледно не желе ширење ГМО култура. Позивам представнике министарства пољопривреде да се тако поставе када следећи пут буду гласали, „поручила је Борзан, наводи се у саопштењу.

 

Извор: http://www.b92.net

 

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *