Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Mалине произведене по органском поступку од наредне сезоне у Институту | Моба
Институт за воћарство у Чачку дужи низ година производи стандардни и сертификовани садни материјал за заснивање засада малине у конвенционалној производњи. Ова производња ће... Mалине произведене по органском поступку од наредне сезоне у Институту

Институт за воћарство у Чачку дужи низ година производи стандардни и сертификовани садни материјал за заснивање засада малине у конвенционалној производњи.

Ова производња ће се наставити и у наредном периоду, а посебно имајући у виду интенцију Министарства пољопривреде и Института за воћарство за комерцијалном производњом садница малине највиших категорија методом културе ткива, као основе за подизање матичњака за производњу сертификованих садница, саопштено је из Института.

Међутим, обзиром на све израженију свест потрошача о коришћењу здравствено безбедне хране, где спадају и органски производи, Институт за воћарство је склопио уговор са фирмом ДОО „Toppas“ из Белољина (Општина Прокупље) који се односи на производњу садница малине по принципима органске пољопривреде.

Имајући у виду да приликом избора сорти за заснивање засада, предност треба дати сортама прилагођеним локалним агроеколошким условима, Институт за воћарство ће према потписаном уговору у наредном периоду производити саднице малине сорте „Wilamette“.

Упркос чињеници да је у Србији у 2015. години произведено 79.000 тона малине (према подацима Међународне организације произвођача и прерађивача малине), на површинама од око 20. 000 хектара, само мали део те производње чини малина гајена по принципима органске пољопривреде. Међутим, последњих година примећује се све веће интересовање произвођача за гајење малине по органском принципу.

Органска пољопривреда није само производња без минералних ђубрива и пестицида. Она представља интегрални производни систем висококвалитетне хране који је заснован на најбољим еколошким праксама, који је друштвено прихватљив и економски профитабилан. Знајући да за произвођаче није важан само здравствени већ и економски ефекат органске производње, важно је истаћи да су субвенције за ову производњу у Србији далеко веће од субвенција за конвенционалну производњу.

Воћари који се баве органском производњом могу да продају своје плодове по знатно вишим ценама од плодова произведених у конвенционалним засадима.

За успешно заснивање засада малине намењених органској производњи веома је важно да садни материјал буде произведен према методама органске пољопривреде, односно мора имати сертификат.

Производња садног материјала малине у Институту за воћарство, допринеће развоју све популарније и економски све значајније органске производње воћа а тиме и развоју читаве пољопривредне производње у нашој земљи.

Извор: Глас западне Србије

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *