У Шабачкој општини шири се производња јагода, пре свега због исплативости. Експанзија је почела када је Град Шабац као меру подршке пољопривредним произвођачима увео... У Мачви све више произвођача јагода

У Шабачкој општини шири се производња јагода, пре свега због исплативости. Експанзија је почела када је Град Шабац као меру подршке пољопривредним произвођачима увео субвенције за бушење дубинских бунара, како би наводњавали своје парцеле.

Шабачки крај у Србији истиче се по производњи јагоде. Цена плода последњих година разлог је ширења тог воћа. Уложена средства враћају се за мање од годину дана, а ако се производња заснива на сертификованом материјалу, уз уважавање савета стручњака и примене пуне агротехнике, врло брзо се остварује добит.

Као и остале воћарске гране, производња јагода субвенционисана је од стране државе.

Почетни улог зависи од врсте садног материјала, а креће се од шест до осам хиљада евра по хектару.

Владан Томић из села Шеварице код Шапца, иначе економиста, сагледавајући производњу, пре свега кроз своју струку, сматра да са производњом јагоде може значајно да се поправи кућни буџет. Јагодњак је по први пут засновао у августу прошле године, а за месец дана очекује прве значајније приходе.

У последње време произвођачи јагоде немају већих проблема са откупом производа. Општина Шабац има у перспективи оснивање откупног центра у којем ће купце снабдевати производима униформног паковања. За сада постоје мања откупна места првенствено за руско тржиште, а у хладњачама се обавља откуп за индустријску прераду.

Извор: http://www.rtv.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *