Васкрс је највећи и најрадоснији хришћански празник, којим се обележава дан када је Господ Исус Христос васкрсао из мртвих. Овај празник симболизује фарбање јаја... Фарбање јаја на природан начин

Васкрс је највећи и најрадоснији хришћански празник, којим се обележава дан када је Господ Исус Христос васкрсао из мртвих.

Овај празник симболизује фарбање јаја којем се деца највише радују. Црвена боја је симбол радости и васкрсења па је обичај да се прво јаје обоји у црвено и чува до следеће године тзв.“Чуваркућа“, сматра се заштитником породице. Домаћице јаја фарбају на Велики петак и тог дана се ништа више не ради. Домаћица се прво прекрсти и помоли Богу а затим у суд са водом у коме ће кувати јаја додаје мало освећене водице, јаја се фарбају најпре у црвеној боји а онда по жељи и у остале, међутим вештачке боје нису здраве и због тога је препоручљиво да се одлучите за природне.

Један од начина фарбање јаја је у луковини односно љуски лука која се сакупља током зиме. Ако се жели љубичаста боја ту је црвени лук, а браон онда од црног лука. Љуска лука се потопи у воду и кува на тихој температури док се за то време припреме јаја, на свако јаје се стави травчица по жељи, а онда се обмота најлон чарапом и завеже концем чврсто да се приликом кувања не одвеже, тако припремљена јаја се ставе у посуду у којој је луковина и настави са кувањем док се јаја не скувају. Кувана јаја се поваде а онда пажљиво одстрани чарапа и травчица, а у томе ће помоћи крпица натопљена уљем или сирћетом, јаја ће од тога бити и сјајна и лепа на изглед. У луковини се могу кувати јаја која се украсе мрежастим џаком од кромпира. Свако јаје биће различито и пре свега здраво.

Марија Лазаревић/ГЗС

Извор: http://glaszapadnesrbije.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *