Нови приручник са око 230 страна и око 200 цртежа-слика. Написан је веома разумљиво и јасно за све оне којима је намењен. То су... Држање крава – тов јунади

Нови приручник са око 230 страна и око 200 цртежа-слика. Написан је веома разумљиво и јасно за све оне којима је намењен. То су пре свега одгајивачи говеда, а затим и саветодавна служба у говедарству…

држање краваНови приручник за праксу

Проф. Др Милан Т о ш и ћ
с а в р е м е н е
м а л е
с т а ј е
ДРЖАЊЕ КРАВА – Тов јунади

Нови приручник са око 230 страна и око 200 цртежа-слика. Написан је веома разумљиво и јасно за све оне којима је намењен. То су пре свега одгајивачи говеда, а затим и саветодавна служба у говедарству. Приручник треба да послужи код било какве реконструкције или модернизације постојећих стаја.

Још већу помоћ може да има код изградње нових стаја или фарми.
Тада су улагања већа, па свака грешка има веће последице. У односу на предходни приручник из 2002. године овај садржи и важно поглавље о тову јунади.

Приручник има 12 поглавља:
1. Основна разматрања – стање говедарства и будућа очекивања
2. Објекти за краве
3. Мужа крава, поступци са млеком
4. Одгој телади
5. Тов јунади
6. Сточна храна у говедарству
7. Вода у говедарству
8. Чишћење објеката, поступци са стајњаком
9. Клима у објектима за говеда
10. Хигијена, нега папака, оцена смештаја
11. Рад у сточарству, прецизно сточарство
12. Локације, планирање, инвестиције

Два најважнија поглавља чине објекти и опрема за држање крава и за тов јунади.

Код поглавља о држању крава треба јасно истаћи да везани систем нестаје и да га сигурно замењује слободни систем држања. И још нешто: све квалитетније краве траже удобно лежиште, сигурне подлоге за кретање и неометан приступ храни и води. У погледу величине стаја: најмање стаје са 10 или мање крава полако али сигурно – нестају!

Тов јунади се све више заснива на једноставним објектима, али и на јефтиној кабастој храни типа силажа.
Поглављу око муже и поступака са млеком је дат већи простор. Он то и заслужује због рада човека, поступака са кравама и квалитета млека.
Слично је и код поглавља око чишћења објеката и поступака са стајњаком. Чишћење мора да буде сигурно и једноставније речено, уз што мање обавезе човека. У исто време стајњак (течни или чврсти) постаје све вредније природно ђубриво као основа производње здраве хране са њива или ливада.

Коначно, проблем климе у објектима за говеда је изузетно важан. Највећи разлог је све виши квалитет говеда, па тиме и све већи захтеви. Решења? Све већи простор ( ‘кубатура’) по сваком грлу, све већа висина стаја, које су скоро без изузетака (скоро потпуно) отворене бар са једне подуже стране.

Не треба такође заборавити ни још бар два важна поглавља:
– Одгој телади; значај одгоја телади има бар две важне основе: свако теле треба да остане у животу, али и да се што боље одгоји – припреми за будући живот;
– Снабдевање храном; и овде је важност вишеструка: обавља се сваки дан, често и више пута, па то мора да буде једноставно, лако и што брже; храна мора у исто време да буде лако доступна говедима.

Остала поглавља само допуњују целину приручника тако да он представља комплетно дело за све оне који се баве говедарством.

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *