Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Малинари протестују 17. јуна јер им тајкуни уништавају зараду | Моба
Асоцијација малинара Србије најавила је протест у Ариљу за 17. јун јер су произвођачи незадовољни откупном ценом од око 100 до 120 динара по... Малинари протестују 17. јуна јер им тајкуни уништавају зараду

Асоцијација малинара Србије најавила је протест у Ариљу за 17. јун јер су произвођачи незадовољни откупном ценом од око 100 до 120 динара по килограму.

Председник тог удружења Добривоје Радовић је за агенцију Бета рекао да су „тајкуни још од 31. марта преко посредника почели да склапају уговоре са произвођачима“.

Малинарима понуђена јако ниска откупна цена ове године

„Једна белгијска фирма, која има велике капацитете, почела је од марта да уговара куповину малине по цени од 100 динара по килограму. Тада су тврдили да је то аконтациона цена, а сада кажу да је то коначна цена“, рекао је Радовић.

Додао је да је „очигледно да тајкуни диктирају цену јер је немогуће да је прошле године килограм малине коштао од 220 до 240 динара, а ове године 100 динара, иако је род у Србији мањи за 30 до 50 одсто, а скоро је преполовљен и у Европи и Америци“.

После протеста у суботу одржаће се, према његовим речима, Скупштина Асоцијације малина Србије, а један од предлога је да се блокирају прилази откупљивачима и обустави берба малина.

„Прошле године смо купину продавали за 20 до 30 динара по килограму, боље речено поклонили, а они су је препродавали по 200 динара, па нека и ове године бацимо малину ако држави није стало да онемогући монопол“, рекао је Радовић.

Додао је да „када пропадају произвођачи малине, нека пропадну и монополисти“.

Држава је од извоза малина прошле године, како је рекао Радовић, имала девизни прилив од 250 милиона евра.

„Имамо информацију да су се откупљивачи пре неколико дана у Ваљеву договорили коју ће цену да понуде. Очекујемо да нас држава сада заштити, спречи криминал и омогући тржишно формирање цена, а не договорну економију“, рекао је Радовић.

Доказ да тржиштем у Србији владају монополисти је, како је рекао, да у Европи цена варира пола процента, а у Србији падне 50 одсто.

Радовић је истакао да „око четири милиона људи у Србији живи директно или индиректно од производње малина зато што не може да преживи од плате“.

„Малину гаје полицајци, медицинске сестре, нема ко је не гаји“, рекао је Радовић.

Извор: http://novaekonomija.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *