Последице прошлогодишње суше међу првима су осетили фармери. Наиме, оно са чиме се тренутно суочавају јесте недостатак и поскупљење сточне хране, за чију набавку... Касни исплата субвенција сточарима

Последице прошлогодишње суше међу првима су осетили фармери. Наиме, оно са чиме се тренутно суочавају јесте недостатак и поскупљење сточне хране, за чију набавку сточари немају новца. Из Управе за аграрна плаћања кажу да фармери на исплату већине заосталих субвенција могу да рачунају до краја марта.

Милан Раиновић се козарством бави готово 20 година. На фарми има више од 400 грла расе алпина. Сматра да државне аграрне мере и прописи омогућавају одличне услове за сточаре, посебно за козарство. Међутим, проблем је прошлогодишње кашњење субвенција.

„Одлагали су све то за јесен, па ће стићи субвенције, па ће набавити, тога није било по први пут, откако се дају субвенције, ми нисмо за прошлу годину субвенције за квалитетна приплодна грла добили“, рекао је Раиновић.

Директор Управе за аграрна плаћања, Жарко Радат, објашњава да се за квалитетна приплодна грла (козе, али и овце и свиње) увек дуже чека за субвенције. До сада је исплаћено 95 одсто захтева.

„Ми ћемо се трудити да већину тих захтева исплатимо до краја марта месеца“, додао је он.

Све је веће интересовање пољопривредника за бављење козарством и овчарством, међутим, да бисмо били конкуретни на тржишту, број грла у Србији треба повећати бар пет пута, кажу стручњаци, јер имамо велика, отворена тржишта.

„Па то је нека наша перспектива и мислим када бисмо искористили ту шансу, не би било незапослених. Сама та бројка коју ја наводим од шест милиона запошљава 70.000 људи“, рекао је Зоран Новаковић, из ПССНС.

Ако би до тога дошло, променила би се и демографска слика војвођанског села, а и била би искоришћена сва места за испашу која су сада пуста.

Извор: http://www.rtv.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *