Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Малинари: стрелци неће да раде за 4.000 динара! | Моба
Сваке године иста прича – град десеткује род малине, цена црвеног злата је ниска, а произвођачи не желе да осигурају своје засаде. И после... Малинари: стрелци неће да раде за 4.000 динара!

Сваке године иста прича – град десеткује род малине, цена црвеног злата је ниска, а произвођачи не желе да осигурају своје засаде.

И после невремена, које је у протеклих десет дана задесило ивањички и ариљски крај, малинари траже помоћ од Министарства пољопривреде.

„Требало би да постоји боља сарадња на нивоу региона, да се активирају државе да се разбија на време да не дође до проблема“, каже за Прву Миодраг Богдановић, председника Удружења малинара „Виламет“ из Ивањице, додајући да је за њих најбезбеднији вид заштите овакав какав јесте – осигурање.

Foto: Thinkstock

На питање зашто не осигурају своју малину па да могу мирно да спавају, кажу да је поблем у цени и да је то велика ставка јер се мора осигурати и купина.

Богдановић је рекао да је Министарству предложено и да је битно штитити подручје које сваке године има проблем, да се стопира и штити и из Босне и Херцеговине.

„У БиХ се сваке год шири производња, зашто би они штитили? Увезе се малина из БиХ и измиксују са српском. Најбитније да се штити део Босна – Србија, јер ово што се дешава не зависи од Србије“, истиче он.

Како кажу, са Министарством су усаглашени ставови, али један део није испуњен, а то је да се повећа плаћање стрелцима који раде.

„У Ариљу и Ивањици стрелци неће да раде за 4.000 динара. Око 20 протвиградних станица уопште не раде.“

А на питање зашто не осигурају своју малину председник асоцијације пољопривредника Виламет спас Драган Богдановић одговара:

„Нема народ новца, не може по овим ценама да се осигура, мора да ради противградна заштита и тачка. Ви осигурате али после две године нема малине, немате шта да вежете. Шта, добио сам ове године паре од осигурања, али шта да вежем ове године?“

Он каже да су замолили да се штити из Босн, и да су предложили да се узме динар, 50 пара од малине, да би се платило више стрелцима.

„Морамо штитити, бино је да се плате и да нас заштите“, истиче он.

Богдановић каже да је штета од града који је недавно погодио ариљско подручје од 30 до 60 одсто.

„Ариље, Бајина Башта, Ивањица – стварно катастрофа и апелујемо на државу да помогне. Ако код нас пропадне нама нас“, каже он.

Извор: https://www.b92.net/

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *