Килограм јагода на најпрометнијој Футошкој пијаци у Новом Саду данима се продаје за мање од 100 динара.   По тој цени мање-више килограм јагода... Турске јагоде обориле цену домаћих

Килограм јагода на најпрометнијој Футошкој пијаци у Новом Саду данима се продаје за мање од 100 динара.

 

По тој цени мање-више килограм јагода се може купити и у супермаркетима и пиљарницама. Потрошачи не памте да су у време бербе јагода – а то сезонско воће управо је у пуном роду – килограм јагода плаћали тако мало. У ово време лане килограм јагода коштао је дупло.

Шта се догађа на тржишту јагода купци слабо знају, осим што виде да  јагода има у продаји баш доста па, гледајући добру понуду, резонују да су јагоде јефтине јер су овог пролећа добро родиле.  Јагода заиста ове године има више него лане, кажу произвођачи, али то није разлог зашто килограм јагода у малопродаји једва прелази стотину динара.

Произвођач јагода из Руменке из фирме „Интерсад” Милан Маринковић истиче да је разлог клима и што има мало извозника за руско тржиште.

Фото: Дневник (Слободан Шушњевић)

„Априлско лето, с дневним температурама и до 30 степени, врућ ветар и топле ноћи, утицали су на то да наше јагоде пре сазру и доспеју на тржиште Руске Федерције истовремено с турским“, објашњава Маринковић.

Како каже, због санкција од пре неколико  година које је ЕУ увела Русији, и забранила извоз, између осталог и воћа Русима, само Србија и Турска сада продају јагоду руском тржишту.

„Тако сада наши малобројни извозници стоје у реду заједно с турским и чекају да продају јагоде и дођу по нове. Пошто јагоде не могу дуго да стоје, продајемо их домаћим откупљивачима, само да не пропадну, по ценама које се формирају свакодневно, па у околини Новог Сада за јагоде добијамо у велепродаји од 80 до 120 динара“, вели Маринковић.

Прави произвођачи јагода, каже Маринковић, који су дуго у послу, ове сезоне ће успети да покрију трошкове производње и већ размишљају о новом роду.

„У протеклих седам-осам сезона јагода је имала цену и била екстраквалитета па очекујемо нови род јер ће после ове сезоне многи одустати, поготово мали произвођачи, и ту видимо нашу нови шансу“, објашњава наш саговорник.


Лане за Русију 11.000 тона

По речима проф. др Ненада Магазина с Пољопривредног факултета у Новом Саду, не постоји статистика о томе колико површина заузимају јагоде, али се процењује да је ове године узбрано јагода бар с 50 одсто више парцела него у 2017.

„Лане је на руско тржиште извезено 11.000 тона свежих јагода, остварен приход од 20,5 милиона долара и килограм јагода коштао је 1,86 долар. Производња јагода и извоз непрестано расту па је у 2010. години продато на инотржиште свега милион и по тона јагода и зарађено 2,4 милиона долара. Осим свеже јагоде, Србија извоз и прерађену, на западноевропско тржиште“, каже проф. др Мазгазин, и саветује да би произвођачи, уколико желе да опстану, требало да се удруже и заједничким наступом штите интересе.

Уједно сматра да Уредба Владе Србије не би требало да се односи на бобичасто воће јер тим извозницима не требају тако велике хладњаче па је и то разлог, наглашава, зашто треба удружити снаге.


Председник Управног одбора Воћарске задруге „Бачка јагода” из Бача Жељко Милованов каже да је лане било око 200 откупљивача па су произвођачи могли да бирају коме ће јагоде продати на велико и по којој цени.

„ Овог пролећа свега двадесет откупљивача купује јагоде, диктира цену и не плаћа више од 90 динара на велико за килограм јагода“, каже Милованов.

Од јануара 2018. на снази је Уредба Владе Србије о евиденцији извоза воћа и поврћа на руско тржиште по којој откупљивачи морају да имају хладњачу на једном месту запремине најмање 500 тона, простор за класирање и паковање, запослене који су одговорни за заштиту биља, односно за издавање фитосанитарног сертификата о безбедности прехрамбених производа биљног порекла.

Уредба је донета да се спречи реекспорт воћа – првенствено јабука – и поврћа, али је сузила број извозника и свела на то да се само велики могу бавити трговином воћем.

По његовим речима, на подручју општине Бач бар стотину породица гаји јагоде на малим парцелама величине од пола ара до јутра.

„Прошла година је за произвођаче била најбоља у односу на протеклих 20, што је многе определило да се баве  јагодама. Међутим, сада ће многи одустати јер цена рода неће покрити трошкове производње“, истиче Милованов.

З. Делић

Извор: https://www.dnevnik.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *