Директор задруге „Облачинска вишња“ Душан Миладиновић казао је за агенцију Бета да су произвођачи огорчени и да по садашњој цени „вишњу сигурно неће много... Мизерна откупна цена од свега 35 динара угрозила бербу вишања

Директор задруге „Облачинска вишња“ Душан Миладиновић казао је за агенцију Бета да су произвођачи огорчени и да по садашњој цени „вишњу сигурно неће много да беру“

Берба вишања на подручју општине Мерошина почела је минулог викенда, али према речима пољопривредника из тог краја велико је питање да ли ће бити настављена јер је откупна цена свега 35 динара.

Илустрација / Фото Д. Дозет

Директор задруге „Облачинска вишња“ Душан Миладиновић казао је за агенцију Бета да су произвођачи огорчени и да по садашњој цени „вишњу сигурно неће много да беру“.

„Берба је кренула са откупном ценом од 40 динара, али је већ после два дана цена пала на 35 динара. Разговарали смо са свима, и са власницима хладњача и откупљивачима, и сви кажу да ту цену диктира тржиште“, истакао је Миладиновић.

Он је рекао да ће задругари покушати да заједно са представницима општине Мерошина уговоре састанке у Влади Србије, јер су свесни чињенице да сами на локалу не могу ништа да учине.

Миладиновић је пре почетка бербе вишања рекао за Бету да откупна цена не би смела да буде мања од 50 динара.

„Берачима се берба плаћа 15 до 20 динара по килограму, а исто толико износе трошкови обраде, осигурања, ђубрива. Никакву зараду произвођачи немају са ценом од 40 динара, а са нижом ценом су у губитку“, нагласио је Миладиновић и додао да је квалитет вишања и ове, као и прошле године одличан.

Он је подсетио да је прошле године откупна цена вишања била 80 и 90 динара.

Општина Мерошина спада у највеће произвођаче вишања у Србији са око 2.000 хектара вишњика и годишњим родом између 100.000 и 150.000 тона.

У Секретаријату за пољопривреду града Ниша казали су да у нишком крају откупна цена вишања и даље износи 40 динара, као што је то била и на почетку бербе пре недељу дана.

Извор: http://www.novosti.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *