Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Малинари и купинари у проблемима | Моба
Сезона брања купина је почела али власници хладњача или не откупљују то воће или га примају у хладњаче, а да нису одредили откупну цену.... Малинари и купинари у проблемима

Сезона брања купина је почела али власници хладњача или не откупљују то воће или га примају у хладњаче, а да нису одредили откупну цену.

То је изјавио члан Извршног одбора Асоцијације малинара и купинара Србије Горан Драгић из Лучана. Он је за агенцију Бета рекао да су произвођачи тражили од надлежних министарстава пољопривреде и трговине да формирају комисију која треба да испита да ли откупљивачи намерно и у договору обарају цене откупа купина.

„У Србији се, очигледно уз помоћ државе, спроводи дампинг (продаја робе по знатно сниженим ценама како би се освојило неко ново тржиште) у откупу купина јер смо пре две недеље тражили да се образује комисија и испита тржиште, али се то стално одлаже“, рекао је Драгић који узгаја купине.

Додао је да су произвођачи приликом предаје малина, која је уговорена, добијају само евиденциони лист и не зна се када ће се утврдити цена.

Foto: Thinkstock

Председник Асоцијације малинара и купинара Добривоје Радовић рекао је агенцији Бета да је берба малина при крају и да су произвођачи тог воћа у великим губицима. „Ове године, осим понижавајуће цене малина од 40 до 100 динара по килограму, нова невоља су биле и временске неприлике и сви су у великим губицима“, рекао је Радовић.

Истакао је да су због киша која је падала два и по месеца скоро сваки пропале велике количине малина. „У мом малињаку је иструлило 12 тона малине, што значи да сам је продао по катастрофално ниској цени од 100 динара којом су нас уцењивали власници хладњача добио бих 10.000 евра“, рекао је Радовић.

Истакао је да паковање купина од 125 грама у трговинама кошта 99,99 динара, а откупљивачи купина ће, како незванично најављују, понудити цену од 25 до 35 динара за килограм.

Откупљивачи су, како је рекао, склопили кооперантске уговоре са произвођачима купина, дали им средства за заштиту и неки репроматеријал и тражиће да се то плати, а где ће да зараде тај новац то нико не зна, али је јасно да на цени купине неће јер ће их уцењивати као и малинаре.

Радовић је додао да не зна како ће произвођачи малина и купина намирити трошкове производње и да је ове године стотинак људи из Прилика код Ивањице напустило имања и малињаке и отишло у иностранство. Малине и купине су, како је оценио Радовић, загорчале живот произвођачима који живе у пределима Србије где не могу да се гаје друге пољопривредне културе. „Власници хладњача су се обогатили, покуповали луксузна возила и озидали велелепне пословне зграде уцењујући нас катастрофално ниским ценама малина, сада и купина, а произвођачи су пали у беду и не знају како ће измирити текуће обавезе „, рекао је Радовић.

Извор: https://www.b92.net/

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *